«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν»

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Ευβοία και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου. «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», σημείωσε. 

Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιορυγηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά,«σην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα». 

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν. 

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας. 

Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook