Θα περίμενε κανείς η πρωτεύουσα, που βιώνει το δεύτερο lockdown, να μοιάζει με πόλη-φάντασμα...

Ωστόσο, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι Αθηναίοι κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους, με τα στοιχεία μάλιστα να κάνουν λόγο για ελαφρά αύξηση της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, πριν κάνει την εμφάνισή του στη χώρα ο κορωνοϊός.

Η κυκλοφορία στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα μια πόλη σε lockdown, ενώ οι μετακινήσεις εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες λόγω του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας ήταν αντίστοιχη με αυτήν του περυσινού Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου η έννοια του περιορισμού των μετακινήσεων μας ήταν ακόμη άγνωστη.

Αξιοσημείωτο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ανεπαίσθητη αύξηση της κυκλοφορίας κατά 0,5% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μικρή αυτή αύξηση αποδίδεται κυρίως στο άνοιγμα των καταστημάτων που συνοδεύθηκε από την πιθανότητα (η οποία επιβεβαιώθηκε τελικώς) πιθανού εκ νέου κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο μεμονωμένα η κυκλοφορία φαίνεται ότι αυξήθηκε σημαντικά (σε ποσοστό που φτάνει και το 5%) σε κεντρικούς δρόμους οι οποίοι εμφανίζουν έντονο φόρτο διαχρονικά, όπως είναι η λεωφόρος Κηφισού, η Ποσειδώνος, η Μεσογείων.

Τα στοιχεία ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν τη μείωση των επιβατών που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς οι μετακινούμενοι προσπαθούν να αποφύγουν τον συνωστισμό που παρατηρείται εντός των οχημάτων και των συρμών του ΟΑΣΑ.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook