Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει σήμερα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Η εφημερίδα παρουσιάζει το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ, το μνημόνιο ενεργειών που ακολουθούν οι αστυνομικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, το οποίο αποτελεί μια άτυπη εντολή από τη διαχείριση κρίσεων προς τους αστυνομικούς.

Το άτυπο αυτό μνημόνιο αναφέρει ότι κατά τη καταδίωξη δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος, επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος, φραγμοί οδών άνευ εντολής του κέντρου.

«Έχε υπόψιν σου την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος», επισημαίνεται στην ίδια οδηγία.

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι αν και στις επικοινωνίες που μετέδωσε το MEGA ακούγεται ότι ο «Α100 έχει δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη», ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι έδωσε αυτή την εντολή, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιήθηκε το όνομά του για να υπακούσουν οι αστυνομικοί.

«Αυτή η καταδίωξη ήταν από την αρχή επικίνδυνη. Όταν περνούν λεωφόρο Αθηνών, Σχιστό Κορυδαλλού, και περνάνε οι επιβαίνοντες με το κλεμμένο αυτοκίνητο – όπως έμαθαν οι αστυνομικοί μετά την καταδίωξη, και τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί περνώντας ερυθρούς σηματοδότες, θα έπρεπε να έχει εντολή άνωθεν ο αστυνομικός που κάνει την καταδίωξη; Αυτόματα δε δημιουργούνται συνθήκες μέγιστης επικινδυνότητας; Δε θα έπρεπε να σταματήσει η καταδίωξη; Βλέπετε ότι ενώ λαμβάνουν εντολές, χρησιμοποιείται ο ανώτερος για να τους πείσουν να σταματήσουν», σημείωσε η Βούλα Δημητριάδου, συνήγορος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αδικοχαμένου 18χρονου Ρομά.

«Καταδιώξεις γίνονται συνέχεια. Είναι πάντα επικίνδυνες, όπως και αυτή. Θα εξεταστεί το όλο ζήτημα της διαδρομής και το αν ακούστηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη. Λαμβάνω υπόψιν μου τα ευρήματα. Εντός αυτών ήταν η ταυτόχρονη αντίδραση εκπαιδευμένων αστυνομικών. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση που όλοι αξιολόγησαν ως σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς»

«Αφήστε το αν οι αστυνομικοί είναι σε άμυνα. Κατά τη γνώμη μας δεν υπήρχε άμυνα. Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς. Τις άφησαν οι αστυνομικοί τις μοτοσυκλέτες και μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», απάντησε η κ. Δημητριάδου.

«Όλη η Ελλάδα και η αστυνομική οικογένεια έχουν συλλυπηθεί στην οικογένεια του άτυχου νέου. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι οι αστυνομικοί που βρέθηκαν σε ένα κίνδυνο, τον αξιολόγησαν με βάση την εκπαίδευσή τους, με το ίδιο ακριβώς τρόπο και πυροβόλησαν ταυτόχρονα κατά της απειλής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρακάκης.

Το σχετικό βίντεο από το MEGA:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook