Τον Απρίλιο θα «χτυπήσει» η μετάλλαξη

Για μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού από τα μέσα του Φεβρουαρίου προειδοποιεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, από την Άνοιξη θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, στη σκιά και των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να σημειωθεί ύφεση λόγω του καλού καιρού, εντούτοις αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς η διασπορά συνεχίζεται.

Μεγαλύτερη αύξηση, όπως είπε, αναμένεται από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και ειδικότερα από τις 17 Φεβρουαρίου, τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε 2.000 κρούσματα πανελλαδικά, εξέλιξη που θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα κινητοποίηση, γύρω στα μέσα με 20 Μαρτίου, θα μπορούσαν να επιβληθούν πολύ αυστηρά μέτρα.

Άλλωστε, όπως τόνισε, γύρω στον Απρίλιο αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η μετάλλαξη του κορωνοϊού, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, μεταδίδεται ευκολότερα. Μάλιστα, όπως είπε, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, στις 18 Απριλίου, θα συνιστά το κυρίαρχο στέλεχος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε τη λήψη μέτρων νωρίτερα, σημειώνοντας πως ένα αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων στην Αττική θα ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να συμπεριληφθεί στις «κόκκινες» περιοχές, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο, καθώς στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται μια «πολύ γρήγορη δυναμική», σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να υπάρξουν μέτρα τώρα, προκειμένου «να αποφύγουμε τα χειρότερα σε βάθος χρόνου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook