Μια παραμυθένια ζωή έζησε η Αλίκη Διπλαράκου, ένας μύθος για το «αιώνιον ελληνικόν κάλλος» που σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου του 1930, σε ηλικία μόλις 18 ετών, αναδείχθηκε στο Παρίσι η ομορφότερη γυναίκα στην Ευρώπη!

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1912 στην Αθήνα και πέθανε σε ηλικία 90 ετών -ως Λαίδη Alice Ράσελ- στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου του 2002. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση με καταγωγή από τη Μάνη.

Πριν από 90 χρόνια σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου του 1930, μόλις 18 ετών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς στο Παρίσι όπου στέφθηκε πανηγυρικά Μις Ευρώπη. Νωρίτερα, την ίδια χρονιά, στα καλλιστεία που είχαν πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Oλύμπια» της οδού Aκαδημίας στην Αθήνα, είχε κερδίσει τον τίτλο της Μις Ελλάς. Οι Μανιάτες συγγενείς της είχαν αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ήταν άκρως προσβλητικό για την τιμή της, αλλά η μελαχρινή Ελληνίδα καλλονή είχε άλλη άποψη. Έκτοτε και επειδή ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», απενοχοποίησε πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες που έσπευσαν να διαγωνιστούν στα «καλλιστεία» τα επόμενα χρόνια.

Για την ιστορία, η βασίλισσα της ομορφιάς, ήταν καστανή, με μεγάλα μάτια, είχε ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής. Λέγεται πως η συμμετοχή της Μανιάτισσας στα καλλιστεία οφείλεται σε κάποιον γνωστό της ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή για εκείνη, χωρίς όμως, η ίδια να το γνωρίζει. Έτσι, καθώς παρακολουθούσε με την οικογένειά της το διαγωνισμό ομορφιάς, τον οποίο εκείνη την εποχή διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών, στο θέατρο Ολύμπια, άκουσε ξαφνικά το όνομά της. Ένα μέλος της επιτροπής την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Εκείνη προσπάθησε να αρνηθεί, αλλά επενέβη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.

Η ΣΤΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Στον σταθμό του τρένου, όταν αναχωρεί για το Παρίσι, στήνεται ολόκληρη φιέστα αποχαιρετισμού. Την επομένη της στέψης της στο Παρίσι ως Μις Ευρώπη 1930, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που την είχε γνωρίσει στις Σπέτσες δηλώνει: «Η ανακήρυξις αυτή αποτελεί αναμφισβητήτως μιας ελληνική δόξαν, δια την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου», ο παρισινός Τύπος αναφέρεται στην «ανάσταση της ελληνικής ομορφιάς» και η εφημερίδα «Καθημερινή» μιλάει για την Ελληνική νίκη «εις τον στίβον των διεθνών καλλιστείων» και τον τέλειο τύπο μιας θρυλικής θεάς: «Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα…».

Η Αλίκη Διπλαράκου έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους!

Λίγα χρόνια μετά ο Τύπος της εποχής θα ασχοληθεί εκ νέου με την πανέμορφη Αλίκη αλλά αυτή τη φορά για ένα σκάνδαλο μεγατόνων που θα δημιουργήσει, το οποίο έχει παραδεχτεί μάλιστα και η ίδια σε επιστολή της προς τους Αγίους  Πατέρες του Αγίου Όρους. Η Αλίκη Διπλαράκου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να εισχωρήσει στην αθωνική πολιτεία, ντυμένη ναυτάκι, χωρίς κανένας να καταλάβει το πραγματικό της φύλο. Όλα συνέβησαν ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, η οποία είχε αγκυροβολήσει έξω από την Ι.Μονή Βατοπεδίου. Λίγο καιρό μετά το «αμάρτημα» της αυτό, η καλλονή αρρώστησε πολύ βαριά και εισήχθη σε Ελβετικό σανατόριο .

Προκειμένου να απαλύνει τον πόνο της από το βάρος αυτό έστειλε επιστολή μετανοίας στην Ιερά Κοινότητα η οποία έχει δημοσιευτεί (ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ (†), ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τεύχος 38-39, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1990, σ. 59).

Η επιστολή μετάνοιας που έστειλε στο Αγιον Όρος :

«Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάϊον εις την Μονήν Βατοπαιδίου.

Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο.

Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς…

Έκτοτε Πατέρες μου έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας δια την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν.

Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ, τώρα, παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει.

Παρακαλέσατε και σεις άγιοι Πατέρες. Προς τούτο, δεχθείτε δε και 5.000 δραχμές, ίνα κάμετε λειτουργίας και παρακλήσεις δια την υγείαν μου».

Η Αλίκη Διπλαράκου… Λαίδη!

Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Πολ Ανίκ και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ. Λόγω αυτού του γάμου, μάλιστα, απέκτησε και τον τίτλο της Λαίδης! Μαζί απέκτησαν άλλα δύο παιδιά την Τζορτζιάνα – Αλεξάνδρα και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook