Η φωτιά στον Ασπρόπυργο η οποία επέφερε black out σε μεγάλο τμήμα της Αττικής και της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ήταν αποτέλεσμα δύο βλαβών, ενώ τα εξαρτήματα ήταν παλιά.

Τα εξαρτήματα του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου ήταν ηλικίας 35 και 49 ετών, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ που διερεύνησε τη βλάβη και την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο βλαβών: του σφάλματος σε αυτομετασχηματιστή 400/150/30kV ισχύος 280MVA (κατασκευής του 1986) και της αδυναμίας λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV (κατασκευής 1972).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από το 2018 ο Διαχειριστής προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο διαγωνισμός έχει ενταχθεί στο 5ετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται και υλοποιείται επίσης το 2018. Για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι αναφορικά με τη λειτουργία του Συστήματος μετά το συμβάν και έως ότου παραληφθεί και εγκατασταθεί ο νέος αυτομετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου εντός τριμήνου, θα διασφαλιστεί, χωρίς διαταραχές για τους καταναλωτές, η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς με κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή φορτίων και παραγωγής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook