Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους σε Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη που έχουν το φόβο των αναζωπυρώσεων, στη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι από την Άνω Γλυφάδα.

Η φωτιά μαίνεται στα σύνορα της Βάρης στο ύψος του κοιμητηρίου ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Βούλα.

Ήδη οι εντολές εκκένωσης ανακλήθηκαν και οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας, αύριο αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει». Επίσης, ανακλήθηκαν οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα». Επιστρέφουν δε τόσο οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές», διαβεβαίωσε.

Εκκενώνονται οικισμοί στη Βάρη, γηροκομείο στη Βούλα και τα παιδικά χωριά SOS

Δραματική ήταν η κατάσταση  το απόγευμα στο πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα .

Όπως είπε  το απόγευμα στην τηλεόραση του OPEN ο δήμαρχος Βάρης –Βούλας- Βουλιαγμλένης , Γιάννης Κωνσταντέλλος, δόθηκε εντολή για εκκένωση ενός γηροκομείου με 300 τρόφιμους, στην περιοχή αλλά και το Παιδικό Χωριό S.O.S.

Παράλληλα, εκκενώνονται και οι τέσσερις οικισμοί στη Βάρη: Ν. Κάλυμνος, Χέρωμα, Εξοχή και Δίλοφο.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Στα παιδικά χωριά SOS βρίσκονταν 80 φιλοξενούμενοι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας, ενώ κινείται μεταξύ Βάρης και Βούλας. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν.

Τρεις πυροσβέστες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Οι δύο εξ αυτών φέρουν τραυματισμούς, ενώ ο τρίτος εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα.

Ζημιές από την πυρκαγιά σε 20 σπίτια

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουν καεί εντελώς σπίτια. Ωστόσο σε 20 σπίτια σημειώθηκαν φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες.

Ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα  το απόγευμα 

Μαίνεται η φωτιά – Εντολή εκκένωσης στην Άνω Βούλα – Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα – Μήνυμα από το 112

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Πουρνάρι της Γλυφάδας και πλέον έχει επεκταθεί στο Πανόραμα Βούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης της Άνω Γλυφάδας και του ορεινού Πανοράματος Βούλας, και απομάκρυνση των κατοίκων στις οδούς Αριστείδου, Υμηττού και Λαμίας, ενώ κάηκαν κάποια σπίτια που βρίσκονται πάνω από την οδό Έκτορος ήδη έχουν πιάσει φωτιά, όπως και στο τέρμα Θεσσαλίας.


Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ενώ ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο 401 με αναπνευστικά προβλήματα.


Οι συνθήκες είναι αποπνικτικές αφού υπάρχουν πυκνοί καπνοί.


Δύο χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει μέχρι στιγμής η φωτιά, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο.


Σταθμοί του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στη Βούλα προκειμένου να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε όποιον χρειαστεί. Σε όσους βρίσκονται στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook