Ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο καίει στην Άμφισσα με τη φωτιά να έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι.

Τεράστια ζημιά έχει κάνει στον ελαιώνα της Άμφισας με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται Ιτέα, Χρισσό και Σερνικάκι.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το μεσημέρι.

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας με τη συνδρομή ανδρών της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ναυλώσει λεωφορεία για όσους κατοίκους επιθυμούν να διανευκτερεύσουν σε ξενοδοχεία των Δελφών, σύμφωνα με το fokidanews.gr

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την κατάσταση να είναι δύσκολη σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται σε Άγιο Όρος, Ζάκυνθο και Ασπρόπυργο.

Στιγμές αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Λάτα στην Ηλεία όπως και εκείνοι στη βόρεια Ιτέα καθώς διατάχθηκε εκκένωση.
Λόγω της απόσυρσης των εναέριων μέσων, το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι δύσκολο, ενώ παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, με τους ανέμους να είναι ισχυροί.
Παράλληλα, πολύ αυξημένος – σύμφωνα με τον ειδικό χάρτη που εξέδωσε η Πυροσβεστική – εμφανίζεται ο κίνδυνος της πυρκαγιάς για την Τρίτη.

Νωρίτερα….
Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Δείτε βίντεο από την ομάδα Πυρκαγιά Ενημέρωση στο Facebook:

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον Ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλεία

Στο μεταξύ, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμη Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, γύρω στις 6 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 195 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης επιχειρούν δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook