Στο στόχαστρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μπαίνουν τουλάχιστον 20 δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κατά παράβαση των κανόνων δεοντολογίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε «τηλεδίκες» για πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Τον κύκλο των ερευνών σε βάρος δικηγόρων για συμμετοχή σε «τηλεδίκες» άνοιξε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, ο παρενέβη  αυτεπαγγέλτως.

Ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου άσκησε πειθαρχική δίωξη (in rem) κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για παραβάσεις του Κώδικα περί Δικηγόρων σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Στο επίκεντρο του πειθαρχικού ελέγχου φέρονται να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, υποθέσεις όπως της Ρούλας Πισπιρίγκου, της Καρολάιν Κράουτς αλλά και των ηθοποιών Δημήτρη Λιγνάδη, Πέτρου Φιλιππίδη κά.

Η πειθαρχική δίωξη είναι γενική , δεν είναι προσωποποιημένη και ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, ερευνώντας περισσότερους από 20 δικηγόρους.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητούνται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα εκπομπών των τελευταίων 2 ετών προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμετοχή δικηγόρων σε συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις.

Για το θέμα της συμμετοχής των δικηγόρων σε τηλεοπτικά «παράθυρα» για πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει τοποθετηθεί διεξοδικά εφιστώντας την προσοχή και επισημαίνοντας τους κινδύνους ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».

Μάλιστα, η Ολομέλεια των προέδρων είχε τονίσει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων» και είχε προειδοποιήσει ότι «θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

Δεν είχε παραλείψει το ανώτατο όργανο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να επισημάνει ακόμα ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook