Κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δυο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε.

Σύμφωνα με την άποψη της μειοφηφίας θα έπρεπε να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη,  συνολική ποινή 11 ετών για  τους 2 βιασμούς.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό (της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του ή του πρότερου σύννομου βίου), όπως είχε ζητήσει η υπεράσπιση του.

Παρόλα αυτά το μικτό Ορκωτό Εφετείο με οριακή πλειοψηφία 4 έναντι 3 μελών του αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο με αναστολή τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, μέχρι τη διεξαγωγή του Εφετείου.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα του να αφεθεί ελεύθερος .

Το δικαστήριο όρισε για την αποφυλάκιση  του Δημήτρη Λιγνάδη  τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1, 6 και 20 του μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, ποσό που πρέπει να καταβάλει έως τις 23 Ιουλίου.

Η απόφαση αναγνώστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από την πλευρά των θυμάτων και κάποιων από τους παρισταμένους στο ακροατήριο.

Η απόφαση με τις ποινές πριν από την τελική συγχώνευση

Αρχικά το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι έπρεπε να του επιβληθούν ποινές 10 χρόνια κάθειρξη για τον ένα βιασμό και 5 χρόνια για τον δεύτερο βιασμό.

Η κάθειρξη των 5 ετών είναι η μικρότερη που προβλέπεται και αφορά στο βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο.
Η καταδίκη των 10 ετών αφορά το βιασμό του 17χρονου στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο.

Ο εισαγγελέας πρότεινε με βάση την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου,  συνολική ποινή 12 χρόνων κάθειρξης.

Την ίδια συνολική ποινή των 12 χρόνων αποφάσισε τελικά και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Εισαγγελική πρόταση για Λιγνάδη: : 12 χρόνια για κάθε βιασμό – Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μία από τις δύο πράξεις βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει για την ποινή που θα επιβάλλει στον Δημήτρη Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς.

Παράλληλα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, νωρίτερα για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε.

Η απόφαση για τη μη αναγνώριση του ενός ελαφρυντικού (σύννομος βίος) ήταν ομόφωνη και για τη μη αναγνώριση του άλλου ελαφρυντικού (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) κατά πλειοψηφία.

Το δικαστήριο έκανε έτσι δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κων. Κούντρια, ο οποίος είχε προτείνει νωρίτερα να μην αναγνωριστεί στον Δ. Λιγνάδη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου κάνοντας επίκληση σχετικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του», είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

Η απόφαση επί της ενοχής για 2 από τους 4 βιασμούς

Νωρίτερα, την  ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία  το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το δικαστήριο, μετά από πολύωρη διάσκεψη η οποία κράτησε σχεδόν 4 ώρες, καταδίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τον βιασμό δύο 17χρόνων το 2015.

Ωστόσο, έκρινε τον Δημήτρη Λιγνάδη αθώο για τον βιασμό ενός ενήλικου άνδρα και ενός 16χρονου (τότε), ο οποίος αν και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για την υπόθεση του 16χρονου αγοριού που κατήγγειλε ότι βιάστηκε το 2011 κατά πλειοψηφία 5 έναντι δύο.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη αθώο για την υπόθεση του ενήλικα άνδρα που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με τέσσερις ενόρκους να τον απαλλάσσουν λόγω αμφιβολιών.

Αντίθετα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση βιασμού 17χρονου στην Επίδαυρο το 2015 κατά πλειοψηφία 4-3 και για το βιασμό ενός επίσης 17χρονου στο σπίτι του στο Μεταξουργείο το 2015 κατά πλειοψηφία 5-2.

Αυτή την ώρα η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη αιτείται την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Παρόντες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας   στην υπόθεση Λιγνάδη εκτός από τον αδελφό του ήταν και οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γρηγοριάδης.

Δικαστές και ένορκοι, υιοθέτησαν εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενου για τις τρεις από τις τέσσερις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του από νεαρούς άνδρες για βιασμό τους ενώ ήταν ανήλικοι.

Όχι του εισαγγελέα στα ελαφρυντικά

Η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου σύννομου βίου. Ο εισαγγελέας όμως πρότεινε το αίτημα να μην γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Κούντριας, ζητώντας την απόρριψη και των δύο ελαφρυντικών.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας και συνέχισε: «Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

«Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Κούγιας.

«Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών» φώναξε κάποια κυρία που βρισκόταν εκτός δικαστηρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook