«Κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου της Σάμου για την τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου

Ανακοίνωση για τo χθεσινό δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου στη Σάμο και τους δύο νεκρούς του πληρώματος εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Για τους δυο διασωθέντες, το νοσοκομείο της Σάμου αναφέρει ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Στις 13 Ιουλίου 2022 προσεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40μμ και 11.30μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στην θέση ¨Παλαιοχώρι¨, ο αλλοδαπός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα.

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση. Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Στις 11.30μμ μεταφέρθηκαν επίσης οι σοροί των δυο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται η διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά.

Το χρονικό του εντοπισμού και της διάσωσης των μελών του πληρώματος

Ο Μολδαβός μηχανικός που ήταν και ο πρώτος που βρέθηκε ζωντανός παρέμενε στο νερό επί 35 λεπτά ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι είχε δει και τα άλλα τρία άτομα να βρίσκονται στη θάλασσα. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα κύματα και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Πιο συγκεκριμένα ο Μολβαδός μηχανικός ανέφερε ότι την ώρα που το ελικόπτερο πλησίαζε στη θάλασσα για υδροληψία ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το έφερε «τούμπα». Μάλιστα ο μηχανικός είπε ότι όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έχασε τα υπόλοιπα μέλη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τριών μελών, ο δεύτερος που εντοπίστηκε ήταν ο Έλληνας ο οποίος δεν κατάφερε να επιζήσει, ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης. Αρκετές ώρες αργότερα από την πτώση εντοπίστηκε ζωντανός το τέταρτος μέλος, ο Μολδαβός πιλότος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Πλάκα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στην στεριά.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δύο από τους επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στην ξηρά χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε επιτόπια προσπάθεια ανάνηψής τους με ΚΑΡΠΑ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακομηδής τους στο νοσοκομείο, η οποία όμως δεν έφερε αποτελέσματα και όταν έφτασαν στο νοσοκομείο οι γιατροί βεβαίωσαν το θάνατό τους.

Όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, εκτός από τις καταθέσεις των διασωθέντων μελών, θα διεξαχθεί έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων η οποία έχει ενημερωθεί από τον αερολιμενάρχη Σάμου.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία το δυστύχημα έγινε όταν το πυροσβεστικό ελικόπτερο προσπαθούσε να περισυλλέξει νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο νησί. Ο πιλότος άγνωστο πως έχασε τον έλεγχο και το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να σώσουν το τετραμελές πλήρωμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook