«Θρίλερ» με την πτώση του αεροσκάφους Antonov12 12 το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας.

Το αεροσκάφος που έπεσε φλεγόμενο στο Παλαιοχώρι Καβάλας φέρεται να ήταν φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικά, άγνωστο το τι ήταν αυτά επακριβώς, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα αριθμούσε οκτώ άτομα.

Οι πυροτεχνουργοί θα πλησιάσουν το σημείο ενώ ο χώρος έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων όπως λέει ο Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Παράλληλα ο κ. Αποστολίδης ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη κάποιες μετρήσεις στο σημείο και έχει καταγραφεί αστάθεια καθώς υπάρχει έντονος καπνός, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία που ακόμη είναι άγνωστη.

Στις έρευνες για την επικινδυνότητα και την προέλευση της άσπρης σκόνης θα συμμετέχει ειδικός στρατιωτικός λόχος που θα μεταβεί στο σημείο από τα Μέγαρα.

Πρόκειται για τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα , οι άνδρες του οποίου θα ερευνήσουν την περιοχή που συνέβη το δυστύχημα και να δουν πόσο προσβάσιμη είναι. Για την ώρα, μέχρι να φτάσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπαίνει κανείς στην περιοχή η οποία έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος.

Παράλληλα, από την πτώση των πυλώνων της ΔΕΗ, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται στην ηλεκτροδότηση, υπάρχει και πρόβλημα στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής, καθώς δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα τα αντλιοστάσια. Η αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει σύντομα γιατί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μέχρι να αποφανθεί η ειδική ομάδα ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

Πετούσε φλεγόμενο

Το μοιραίο cargo αεροσκάφος, το οποίο ήταν ουκρανικό και ανήκε στην εταιρία Meridian, είχε απογειωθεί χθες το απόγευμα από την πόλη Νις της Σερβίας, με κατεύθυνση την Ιορδανία. Καθώς ήταν εν πτήση, ωστόσο, εμφάνισε μηχανική βλάβη στο FIR Αθηνών και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, ο πιλότος θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, αλλά δεν πρόλαβε. Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου, ο πιλότος ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και ότι από τη φωτιά στον κινητήρα του αεροσκάφους δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά, ενώ η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας, για να εξακριβώσει τις λεπτομέρειες της μοιραίας πτήσης.

Με δεδομένο ότι το Antonov12 μετέφερε «επικίνδυνο υλικό», διασώστες, πυροσβέστες, αλλά και δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φορέσουν μάσκες λόγω της έντονης δυσοσμίας, αλλά και να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας από το χώρο του συμβάντος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, καθώς εκτός από τις φλόγες, οι συνεχείς εκρήξεις και η έντονη δυσοσμία βάρυναν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.

Για το λόγο αυτό, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της περιοχής αποφασίστηκε η αποστολή μηνύματος 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους των δύο οικισμών, ώστε να κλείσουν τις πόρτες, τα παράθυρα, αλλά και τα κλιματιστικά, για να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή ήταν η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις σερβικών ΜΜΕ, το Αντόνοφ απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της Νις (νότια). Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Το αεροσκάφος δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό, καθώς η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook