Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την επικινδυνότητα τόσο του πολεμικού υλικού που μετέφερε το αεροσκάφος τύπου Antonov όσο και της λευκής ουσίας που είναι γύρω από τα συντρίμμια στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

O Σέρβος υπουργός Άμυνας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αεροσκάφος  που κατέπεσε στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά, που προορίζονταν για το Μπανγκλαντές.

«Το βασικό ερώτημα που παραμένει μέχρι και τώρα είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος που έπεσε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σημείο για να συμμετέχει στις έρευνες, τονίζοντας ότι «αυτό θα το απαντήσουν οι επιστήμονες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κρατικές αρμόδιες Υπηρεσίες και στο σημείο των ερευνών βρίσκονται και επιχειρούν ήδη οι πυροτεχνουργοί του στρατού. Επιπλέον, αναμένεται η εκτίμηση των ειδικών επιστημών – χημικοί του Στρατού , σχετικά με το υλικό που υπήρχε στο αεροσκάφος που έπεσε μεταξύ των οικισμών Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου στην Καβάλα .

«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο αυτήν την στιγμή, μέχρι να γίνει η εκτίμηση αν αυτό (το φορτίο) είναι επικίνδυνο ή είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος. «Υπάρχει ανησυχία και αγωνία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο για την ώρα», πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πυρκαγιά, δεν θα παρθεί απόφαση εκκένωσης, εκτός «αν υπάρξουν φωτιά ή καπνοί που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα».

«Ακούστηκε ξαφνικά ένα μπαμ, βγήκαμε έξω και είδαμε τη φωτιά. Υπήρχε σύγχυση γιατί στην αρχή άλλος έλεγε ότι είναι ελικόπτερο, άλλος αεροπλάνο. Ακούσαμε τον θόρυβο, ένα μεγάλο μπαμ και μετά εκρήξεις», ανέφερε ο κύριος Δημήτρης, κάτοικος στο χωριό Αντιφίλιπποι.

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρυά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαίωσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο συντονιστής των Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος κ. Αποστολίδης.

Βελιγράδι: 11,5 τόνοι πυρομαχικών με προορισμό το Μπανγκλαντές

Εν τω μεταξύ, από το Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά, που προορίζονταν για το Μπανγκλαντές.

Όπως είπε ο ίδιος, το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ.

Δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές.

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών, η οποία επιβεβαίωσε ότι και οι οκτώ επιβαίνοντες ήταν Ουκρανοί και είναι όλοι νεκροί.

Επι τόπου ο Ουκρανός πρόξενος- Μακάβριες εικόνες από το drone

Στην περιοχή έφτασε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ, ο οποίος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπανγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος
Εν τω μεταξύ, μακάβριες εικόνες είδε το drone που πέταξε πάνω από το σημείο εντοπίζοντας ανθρώπινα μέλη.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από drone

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook