Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου από την Ρωσία που θα κινηθεί σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι βάζοντας στον «πάγο» την Ευρώπη.

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει στο προσκήνιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εκτιμά ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, τρέχουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος αφού έκλεισε μια διαδρομή όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ενώ διεκόπη και η παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Παράλληλα, είχε ξεσπάσει και μια διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για την επισκευή τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom (GAZP.MM) θα μειωθούν στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, σε σχέση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο για 185 δισ. κυβικά και έναντι 205,6 δισ. που εξήχθη το 2021.

Αναμένει δε ότι οι όγκοι φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται πέραν του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση γι’ αυτό.

«Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή φυσικού αερίου της Gazprom είχε προβλεφθεί στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη 523,3 δολαρίων», υπογραμμίζει το Reuters.

Η Γερμανία θα έχει αποθέματα αερίου για λιγότερο από τρεις μήνες

Την ίδια ώρα, η Γερμανία δίνει αγώνα προκειμένου να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Εντούτοις, σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα θα διαρκέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, λιγότερο από 3 μήνες.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, προειδοποιεί ότι έστω κι αν η Γερμανία πετύχει το στόχο της για πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου κατά 95% μέχρι το Νοέμβριο, οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν μόνο για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν κλείσει πλήρως η Ρωσία τις στρόφιγγες.

Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γεμίσει σήμερα σε ποσοστό 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook