Oι πλημμύρες των μουσώνων εδώ και δυό μήνες έχουν βυθίσει το Πακιστάν κάτω από το νερό με τραγικό απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς σπίτια.

Οι «φονικές» πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές βροχές των μουσώνων σε μεγάλο μέρος του Πακιστάν έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.000 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει και εκτοπίσει χιλιάδες άλλους από τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ο νέος απολογισμός των νεκρών ήρθε μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός, Shehbaz Sharif, ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Σχεδόν το μισό Πακιστάν βρίσκεται κάτω από το νερό και η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες των μουσώνων, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές στο Πακιστάν.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών, στην τελευταία της έκθεση για τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονται με πλημμύρες από την Παρασκευή έως το Σάββατο. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από τα μέσα Ιουνίου ανήλθε σε 982 και των τραυματιών σε 1.456.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ορμής των νερών αποτελεί η παράσυρση από τα ορμητικά νερά ενός ξενοδοχείου στο Καλάμ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τρομακτικά πλάνα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και δείχνουν τη στιγμή που το πολυτελές «New Honeymoon Hotel» κυριολεκτικά ξηλώνεται και παρασύρεται από τα νερά προκαλώντας ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, καθώς τουρίστες και προσωπικό αποχώρησαν από το ξενοδοχείο την περασμένη Τετάρτη μετά από οδηγίες για εκκένωση που δόθηκαν με εντολή της κυβέρνησης. Μετά το συγκλονιστικό περιστατικό ο πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, ενώ η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν γέφυρες, δρόμους και ξενοδοχεία να βυθίζονται στο νερό και ανθρώπους να τρέχουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ο στρατός έχει κληθεί για βοήθεια διάσωσης στην επαρχία.

Σε διάστημα μόλις δύο μηνών, οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 170.000 σπίτια, κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο και ισοπέδωσαν περίπου 150 γέφυρες, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ «η παρατεταμένη βροχόπτωση έχει προκαλέσει καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί θα την χτίσουμε ξανά», ενώ αποδίδει την εμφάνιση των φονικών πλημμυρών στην κλιματική αλλαγή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook