Έφυγε ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης - Συγκινημένοι οι διεθνείς ηγέτες εκφράζουν σε μηνύματά τους τα βαθιά τους συλλυπητήρια

Πέθανε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης (1985-1991). Θεωρείται ο πολιτικός που πέτυχε να βάλει τέλος στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990, όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ρώσος πολιτικός έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και υποβαλλόταν τους τελευταίους μήνες σε αιμοκάθαρση.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια ουσιαστικά στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, ωστόσο είχε φροντίσει να ακουστεί η φωνή του επανειλημμένα, καθώς ανησυχούσε για τις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον.

Συλλυπητήρια μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα

Τα βαθιά του συλλυπητήρια, για τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο εκπρόσωπος του: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και πρόκειται να στείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια και στους οικείους».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε για να έρθει με ειρηνικό τρόπο το τέλος του ψυχρού πολέμου», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για έναν πολιτικό «άξιο εμπιστοσύνης και σεβασμού».

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, «σπάνιο ηγέτη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook