Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ άρχισαν τη σχέση τους με ένα μαραθώνιο τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του οποίου μάλλον συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

«Χθες (Τετάρτη) το βράδυ, πέρασα δύο ώρες στο τηλέφωνο χωρίς διακοπή με τον Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε σήμερα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε με μία φράση που φανερώνει τη στάση που αναμένεται να κρατήσει:«Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν»…

Το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, με τον Μπάιντεν -σύμφωνα πάντα με ον Λευκό Οίκο- να εκφράζει την ανησυχία για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του «να μείνει μακριά από θέματα που εμπίπτουν στην κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η μειονότητα των Ουιγούρων

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι φαίνεται πως κρατούνται ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο απορρίπτει τον όρο “στρατόπεδα” και δηλώνει ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνει του από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Εμπορικός πόλεμος

Παρότι, μέχρι στιγμής, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να μην ταυτίζεται καθόλου με τον προκάτοχό του, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα που οι δύο τους συμφωνούν… Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που τέθηκαν επί προεδρίας Τραμπ παραμένουν σε ισχύ, «εν αναμονή μιας συνολικής επανεξέτασης της εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook