Στο πρώτο του διάγγελμα μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, στο βρετανικό λαό ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ εμφανώς συγκινημένος υποσχέθηκε αγάπη και σεβασμό στο βρετανικό λαό και δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του.

Ο Κάρολος ο Γ’ ντυμένος με μαύρο κοστούμι λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα αναφέρθηκε με τρυφερότητα στην βασίλισσα Ελισάβετ λέγοντας ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Στην πρώτη του δημόσια δήλωση ως βασιλιάς, ο Κάρολος ανακήρυξε επίσης ανακήρυξε πρίγκιπα και πριγκίπισσα της Ουαλίας το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον.

«Η ζωή μου θ’ αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας μία προσωπική αναφορά για την άνοδό του στον θρόνο σε ηλικία 74 ετών, και τα νέα του πλέον καθήκοντα.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’. Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Δείτε το διάγγελμα:

Σας μιλώ σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης, είπε ο Βασιλιάς, ξεκινώντας το διάγγελμά του.

«Σε όλη της τη ζωή, η βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου».

«Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της».

Ο Βασιλιάς λέει ότι η δική της ήταν μια «καλή ζωή» και ότι «θα θρηνήσει βαθύτερα στο θάνατό της».

Καθισμένος δίπλα σε μια φωτογραφία της μητέρας του και φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, είπε ότι η μητέρα του «έκανε θυσίες για το καθήκον».

Ο Βασιλιάς λέει ότι η «στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός» που ενέπνευσε η βασίλισσα «έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».

«Όπως μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου, συνδύασε αυτές τις ιδιότητες με ζεστασιά, χιούμορ και μια αλάνθαστη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους», λέει.

Και εγώ τώρα δεσμεύομαι επίσημα να τηρήσω το συνταγματικό προνόμιο να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, είπε.

«Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή στα Βασίλεια και τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση , σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή», είπε.

Ο βασιλιάς κατέληξε λέγοντας «ευχαριστώ, μητέρα».

Τι είπε για Ουίλιαμ και Χάρι

Είπε ότι ο γιος και διάδοχός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον διαδέχεται ως Δούκας της Κορνουάλης, προσθέτοντας:

Σήμερα, είμαι περήφανος που τον ανακήρυξα Πρίγκιπα της Ουαλίας, της χώρας της οποίας τον τίτλο είχα τόσο μεγάλο προνόμιο να φέρω κατά τη διάρκεια τόσο της ζωής και του καθήκοντός μου.

Είπε ότι θέλει  επίσης «να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Ο βασιλιάς δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις «συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας» όπως έκανε η Βασίλισσα «με τέτοια ακλόνητη αφοσίωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook