Πολυπληθείς διαδηλώσεις σε 50 περιοχές στο Ιράν βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 13 Σεπτεμβρίου , όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν απήχθη στην Τεχεράνη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας, επειδή... κάποιες τούφες από τα μαλλιά της είχαν ξεπροβάλλει από το χιτζάμπ που φορούσε.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί βασανίστηκε μέχρι θανάτου με τις αρχές Ιράν να ισχυρίζονται ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα της ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αρχές δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. Όπως είπε οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η κοπέλα έπαθε καρδιακή προσβολή και στην συνέχεια έπεσε σε κώμα. Όμως, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Λένε ψέμματα. Όλα είναι ένα ψέμα. Όσο και αν παρακάλεσα δεν με άφησαν να την δω αφότου πέθανε. Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», δήλωσε ο πατέρας της.


Η κατάσταση στο Ιράν θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία και τις γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους.

Οι αρχές του Ιράν έχουν κάνει μπλακάουτ στην ενημέρωση καθώς είναι αδύνατη η η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp .

Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.


Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook