Η Διεθνής Ανηστία καταγγέλλει βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και χρήση βαρύ οπλισμού κατά των διαδηλωτών στο Ιράν που έχουν βγεί στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την θρησκευτική αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, μέχρι στιγμής οι νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν ,για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, ανέρχονται τουλάχιστον σε 31 άτομα.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».

H 22χρονη Μαχσά Αμινί, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση μετά τη σύλληψη της επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της.

Σημειώνεται πως Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί, πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακής πάθησης στην οικογένεια.

Μιλώντας στο BBC Persia ο πατέρας της 22χρονης είπε ότι οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε και υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε.

Την ίδια ώρα οι Φρουροί της Επανάστασης καλούν την Δικαιοσύνη του Ιράν να ασκήσουν διώξεις σε βάρος όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini

Αδυναμία πρόσβασης σε ίντερνετ και social media

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Το γύρο του κόσμου κάνουν εξάλλου και οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook