Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, μετά την απόσυρση από την κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον.

Ο 42χρονος Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, πιθανόν να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμη και σήμερα αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η επίσης υποψήφια Πένι Μορντόντ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει στη διάθεσή της μονάχα 30 βουλευτές που στηρίζουν την υποψηφιότητά της, αν και μέχρι τις 16:00 έρι (ώρα Ελλάδος) σήμερα θα πρέπει να παρουσιάσει τουλάχιστον 100, αν θέλει να παραμείνει στη διαδικασία.

Με βάση τους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της «Επιτροπής 1922» που επιβλέπει τη διαδικασία, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 16:00 της Δευτέρας. Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα ο Ρίσι Σούνακ να ανακηρυχθεί αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος και νέος πρωθυπουργός αν και το πότε θα γίνει αυτό επίσημα παραμένει άγνωστο καθώς θα χρειαστεί η εμπλοκή του βασιλιά Καρόλου οπότε εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μάλλον αύριο, Τρίτη (25/10).
Οι συνάδελφοί του στους Συντηρητικούς τον αντιμετωπίζουν σαν τον «Μεσσία» καθώς, όπως σημειώνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι αυτός που εφάρμοσε το σύστημα των αναστολών την περίοδο του κορωνοϊού και προέβλεψε την καταστροφική αντίδραση των αγορών στις περικοπές φόρων που ανακοίνωσε η Τρας.

Μια πηγή κοντά στον Σούνακ αποκάλυψε ότι παρότι όλα βαίνουν υπέρ του, εκείνος «δεν θεωρεί τίποτα ως δεδομένο». «Ο Ρίσι θα συνεχίσει να μιλά με συναδέλφους σήμερα το πρωί προτού δημοσιευτούν τα έγγραφα υποψηφιοτήτων για να κατανοήσει πώς θα ενώσει καλύτερα το κόμμα και να πάει τη χώρα μπροστά», είπε μία πηγή κοντά σε αυτόν. «Τώρα περιμένουν από αυτόν να κάνει κάτι σχεδόν αδύνατο: Να αναστρέψει τα χαμηλά ποσοστά των Συντηρητικών και να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Κιρ Στάρμερ των Εργατικών σε δύο χρόνια» σημειώνει ο Guardian.

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε εαυτόν εκτός της κούρσας για την πρωθυπουργία αφήνοντας ανοικτό το δρόμο στο ο Ρίσι Σούνακ να είναι ο νέος πρωθυπουργός Μεγάλης Βρετανίας.

O Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, είχε συγκεντρώσει 59 υποστηρικτές (από τους 100 που απαιτείται), την ώρα που τον Σούνακ στηρίζουν 144.

Στη δήλωσή του λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής ώρα Αγγλίας, ο Τζόνσον είπε: «Υπήρχαν πολύ καλές πιθανότητες να επιτύχω στις εκλογές με τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος και θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχω δυστυχώς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Και παρόλο που έχω απευθυνθεί τόσο στον Ρίσι όσο και στην Πένι -γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε κοντά για το εθνικό συμφέρον- δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.

Επομένως, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην επιτρέψω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να εκφράσω την υποστήριξή μου σε όποιον διαδεχθεί της Λιζ Τρας. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις