Νέα ανθρωπιστική κρίση έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με το κρύο να απειλεί δραματικά τους κατοίκους της Ουκρανίας.

Μέσω της βρετανικής εφημερίδας Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, απευθύνει δραματική έκκληση στη Δύση για είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες και γενήτριες λόγω του σκληρού χειμώνα που έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Δύση δεν στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες για να τους κρατήσει ζεστούς» είπε ο Κλίτσκο.

Ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν αφήσει τη χώρα του στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές του λαού μας και για να τον προστατέψουμε. Όμως, αυτός ο χειμώνας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για μας», δήλωσε ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου, επισημαίνοντας πως οι αυξανόμενες επιθέσεις των Ρώσων στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα οδηγήσουν την Ουκρανία στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είχαν καταστραφεί από επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για «ισχυρή κατάρρευση» του δικτύου ηλεκτροδότησης στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών ενώ το ερώτημα όλων είναι αν το σύστημα θα αντέξει τους επόμενους μήνες με το βαρύ ψύχος που αναμένεται στη χώρα. Τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία τη νύχτα σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας προβλέπεται πως θα πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κτήρια χωρίς φυσικό αέριο με την ηλεκτρική ενέργεια να είναι το μόνο μέσο για να θερμάνουν τον χώρο τους.

Για τον Κλίτσκο η εισβολή του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος εναντίον των αμάχων της, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για να τους υποτάξει.
Ο Κλίτσκο και η ομάδα του κατάφεραν να αγοράσουν γεννήτριες και έχουν ετοιμάσει 1.000 κινητά σημεία για θέρμανση στο Κίεβο.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για ένα «χειρότερο σενάριο» στην πόλη τους, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook