Η νίκη της Δημοκρατικής Κάθριν Κορτές Μάστο στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ , έκρινε καθοριστικά την έκβαση των εκλογών και έδωσε στον Τζο Μπάιντεν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τα κατάφεραν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να κάνουν την ανατροπή και να κερδίσουν την πολιτεία της Νεβάδα και «κλείδωσαν» με αυτόν τον τρόπο τη Γερουσία.

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που υπερτερεί σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Πρόκειται για μία ανατροπή, όπως αναφέρει το MEGA, καθώς οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διαψεύσουν όλες τις δημοσκοπήσεις και όλα τα προγνωστικά των αναλυτών για την εξέλιξη της διαδικασίας. Ο Τζο Μπάιντεν δεχόταν αμφισβήτηση τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς, και τελικά αποδείχθηκε ο πιο «σκληροτράχηλος» πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει το παιχνίδι και να το φέρει ισοπαλία, και να βγει ενισχυμένος, αποδομώντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι στιγμής οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τη Γερουσία ενώ αναμένεται οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν τη Βουλή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πληροφορήθηκε την ήττα των Ρεπουμπλικάνων από τη Γερουσία, καθώς σε περίπτωση που είχαν ηττηθεί οι Δημοκρατικοί, ο διάδοχος του Γερουσιαστή Μενέντεζ θα ήταν ο Γερουσιαστής Τσίμριζ, ο οποίος είναι θετικά διακείμενος προς την Τουρκία.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί Έλληνες ομογενείς βουλευτές επανεξελέγησαν μέσα σε αντίξοο περιβάλλον και κόντρα στις δημοσκοπήσεις.

Κανένας Έλληνας ομογενής βουλευτής δεν έχασε την έδρα του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκτός από το Κογκρέσο, πολλοί Έλληνες ομογενείς έχουν εκλεγεί και σε τοπικά αξιώματα σε διάφορες πολιτείες.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες στήριξαν την καμπάνια του γνωστού τηλεγιατρού και στενού φίλου του Ερντογάν Δρ. Οζ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook