Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. "Θα είμαστε δίπλα σας όσο χρειαστεί", τόνισε νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

Σε μία ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους νομοθέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να «αφήσουν τους τρομοκράτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιθετικότητα».

Το μήνυμα ότι η χώρα του “κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ” στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε “κράτος – τρομοκράτη”, έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, προτρέποντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία εισήλθε στον δέκατο μήνα του πολέμου.

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της αμερικανικής Βουλής, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, τονίζοντας ότι καταλυτικός είναι ο ρόλος των συμμάχων της.

Παράλληλα, ζήτησε τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας για την “ανεξαρτησία και την ελευθερία” της και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

“Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του.
“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή που μπορεί να αποφασίσετε”, είπε.

Η Ουκρανία “κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ”, είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν “οι ήρωές μας” όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. “Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους”, είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον και λίγο πριν την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Μπάιντεν: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί
Αναφορικά με την προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι “μοιράζονται ακριβώς το ίδιο όραμα” για την ειρήνη στην Ουκρανία.

“Και οι δύο θέλουμε να τελειώσει, και όπως έχω πει, θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα, αν ο Πούτιν είχε έστω και λίγη αξιοπρέπεια και έκανε το σωστό και απλά έλεγε: “Αποχωρήστε”. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, δεν πρόκειται να συμβεί τώρα”. “Κοιτάζοντας μπροστά”, είπε ο Μπάιντεν, “οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επικεντρωθούν στο να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης”.

“Μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης με τη βοήθειά μας, και τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων μας και άλλων, έτσι ώστε εάν και όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με τους Ρώσους, να είναι σε θέση να πετύχει επίσης, επειδή θα έχει κερδίσει στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook