Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Βατικανού με τον επί σειρά δεκαετιών γραμματέα του Πάπα Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπο Γκέοργκ Γκένσβαϊν, να επιτίθεται στον πάπα Φραγκίσκο, όπως αποκαλύπτει η Deutsche Welle.

Ο γραμματέας του Βενέδικτου μάλιστα έφτασε να δηλώσει ότι «μέσα στο Βατικανό, στο παρελθόν, διεπίστωσε ότι υπήρχε ο διάβολος, o οποίος έδρασε κατά του επίτιμου ποντίφικα».

Ο Φραγκίσκος, απάντησε με νόημα ότι «πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό και όχι τα ψεύτικα είδωλα που μας σαγηνεύουν με το κύρος και την εξουσία με την γοητεία των ψευδών ειδήσεων». «Συναντάμε τον Κύριο μέσα στην ταπεινότητα και την σιωπή», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της dw.com/el :

Τρεις μόλις ημέρες από την εξόδιο ακολουθία για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο η σύγκρουση προοδευτικών και συντηρητικών κληρικών παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο επί σειρά δεκαετιών γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, εξαπέλυσε ανοικτή επίθεση κατά του πάπα Φραγκίσκου. Πρώτα, τον κατηγόρησε ότι με την απόφασή του να περιορίσει αυστηρά την τέλεση της θείας λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να ραγίσει. Αμέσως μετά, ο γραμματέας και στενότερος συνεργάτης του Γιόσεφ Ράτσινγκερ, πρόσθεσε ότι ο Αργεντινός Πάπας, του αφαίρεσε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του, όπως και ότι δεν άκουσε τις συμβουλές του Βενέδικτου, σχετικά με την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των ομοφυλόφιλων και την καταπολέμηση της λεγόμενης «θεωρία του φύλου».

H σύγκρουση είναι εμφανέστατη και δεν πρόκειται μόνον για μια προσωπική υπόθεση. Μετά τον θάνατο του γερμανού επίτιμου πάπα η υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέβασε αισθητά τους τόνους φοβούμενη ότι μπορεί να τεθεί οριστικά στο περιθώριο.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο;
Χρησιμοποιούνται πρωτοφανείς εκφράσεις. Ο γραμματέας του Βενέδικτου έφτασε να δηλώσει ότι «μέσα στο Βατικανό, στο παρελθόν, διεπίστωσε ότι υπήρχε ο διάβολος, o οποίος έδρασε κατά του επίτιμου ποντίφικα». Ο Φραγκίσκος, απάντησε με νόημα ότι «πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό και όχι τα ψεύτικα είδωλα που μας σαγηνεύουν με το κύρος και την εξουσία με την γοητεία των ψευδών ειδήσεων». «Συναντάμε τον Κύριο μέσα στην ταπεινότητα και την σιωπή», είπε χαρακτηριστικά, «ο Πάπας των φτωχών».

Σε λίγες ημέρες ο γραμματέας του Γιόσεφ Ράτσινγκερ θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Μόνον η αλήθεια, η ζωή μου δίπλα στον πάπα Βενέδικτο». Αναμένονται νέες επιθέσεις έστω και αν υψηλόβαθμοί κληρικοί επιμένουν ότι η αντιπαράθεση αυτή στην πραγματικότητα δεν ωφελεί κανέναν.

Ο κύριος στόχος της υπερπαραδοσιακής πτέρυγας στο εσωτερικό του Βατικανού δεν είναι τόσο η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σχίσμα, με αποκοπή της συντηρητικής πτέρυγας κληρικών από την Εκκλησία της Ρώμης.Αλλά το πραγματικό πεδίο μάχης είναι η διαδοχή του Φραγκίσκου, η επιλογή και η ταυτότητα του επόμενου ποντίφικα, ο οποίος θα προκύψει από την βούληση και την θεία φώτιση, όπως πιστεύουν οι Ρωμαιοκαθολικοί, του κονκλάβιου των καρδιναλίων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook