Από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 6.00 το απόγευμα οι Κύπριοι ψηφίζουν το νέο πρόεδρο που θα διαδεχτεί τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό πολιτική μετά από δύο προεδρικές θητείες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Συνολικά για την εκλογή νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζουν 561.273 σε 1.148 εκλογικά κέντρα και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται στις 8.30 το βράδυ, σύμφωνα με το sigmalive.com

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Πρόκειται για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για μια δεκαετία κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Εξωτερικών στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, επικρατέστερος εκ των τριών είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, κλπ) αν και ο ίδιος δηλώνει ότι παραμένει στον ΔΗ.ΣΥ.

Πρόκειται για εκλογές δύο γύρων, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει από σήμερα, το 50% +1 που απαιτείται, για την εκλογή στη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ιστορικός ηγέτης του ΔΗ.ΣΥ, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, αν και οι φήμες τον θέλουν να βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, διατηρώντας μαζί του ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος του οποίου ηγήθηκε πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις με διακυμάνσεις σε ότι αφορά στη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, δείχνουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο και η μάχη θα δοθεί μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάνη για τη δεύτερη θέση. Μάχη η οποία έχει και αμιγώς κομματικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για τους υποψήφιους που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον δεξιό ΔΗ.ΣΥ και το αριστερό Α.Κ.Ε.Λ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook