Δραματικά είναι τα νεώτερα για τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία που χτύπησε και γειτονικές πόλεις της Συρίας.

Tους 2.300 έφτασαν, πλέον, οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα και έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ. Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία, 1.498 είναι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 802 στη Συρία.

Σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία υπηρεσιών διάσωσης της Τουρκίας, μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες και 2.834 κτίρια έχουν καταστραφεί. Ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 120 μετασεισμοί.

Το μεσημέρι σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων οι πληροφορίες ήθελαν τους νεκρούς σε Τουρκία και Συρία στους 1.232, ωστόσο ο αριθμός ώρα με την ώρα ανεβαίνει, δείχνοντας το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης σήμερα το μεσημέρι ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα είχ φτάσει τους 912.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2.818 κτίρια κατέρρευσαν στο σεισμό, ενώ έχουν τραυματιστεί 5.385 Τούρκοι πολίτες.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία με τον κόσμο να βρίσκεται στα σπίτια του και οι εγκλωβισμένοι να καλούν σε βοήθεια από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων.

Αυξάνεται δυστυχώς συνεχώς ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ .
Στους 668 ανέρχονται πλέον οι νεκροί ενώ υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Τα σωστικά συνεργεία που κινητοποίηθηκαν καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν ακούγοντας τις κραυγές τους.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα παράσχουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Μόλις άρχισε να σείεται η γη, οι άνθρωποι σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους με πολλούς να περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητά του.


Σύμφωνα με το «CNN Turk», ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 283 άνθρωποι μέχρι στιγμής και άλλοι 2.323 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού.

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις Αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ σε πάνω από 600 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου για να εκτιμήσει τις καταστροφές από τον σεισμό, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υγείας της χώρας στο Facebook.

Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές

Ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία έφθασε τους τουλάχιστον 284 νεκρούς, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι. Ο κ. Οκτάι διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σανλιούρφα, τουλάχιστον 16 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη του, ενώ αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

«Ακούμε φωνές εδώ στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Κατέρρευσαν πολυκατοικίες

Ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία.

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη.

Πάνω από 50 μετασεισμοί
Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook