Τα υλικά κατασκευής των κτιρίων δεν ήταν καλά διαφορετικά το μπετόν θα έμενε ατόφιο, είπε ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης για τις πολυκατοικίες που έπεσαν από το σεισμό στην Τουρκία

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, επέστρεψε χθες από την Τουρκία και περιγράφει όλα όσα είδε τη βιβλική καταστροφή στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!»

Ο Παναγιώτης Καρύδης εξηγεί τους λόγους της κατάρρευσης χιλιάδων κτισμάτων στον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική ομάδα και θέλω να προσθέσω πως ο τουρκικός λαός μας αποκαλούσε αδέλφια. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των λαών και τα όσα γίνονται για πολιτικούς λόγους», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:
«Ο σεισμός ήταν σε μικρό βάθος κάτω από τα κτήρια επομένως, πέταξε τα κτήρια στον αέρα, σαν να έχουν βάλει εκρηκτικά κάτω από τα θεμέλιά του. Η επικεντρική περιοχή είναι πολύ εκτεταμένη και τα κτήρια πέφτουν κατακόρυφα. Η κατάρρευση γίνεται ακαριαία σε αυτή την περίπτωση».

Αναφορικά με την κατασκευή των κτηρίων, ο κ. Καρύδης ανέφερε πως τα υλικά κατασκευής δεν ήταν τόσο καλά διότι τότε δεν θα είχαν καταρρεύσει.

«Τα κτήρια όπως φαίνονται στα πλάνα από τα συντρίμμια, διαλύονται και δημιουργούν άμμο και χαλίκια. Εκεί υπάρχει και η αδυναμία να αναπνεύσει κανείς. Αν το κτήριο ήταν από γερά υλικά τότε θα έμεναν ατόφια τα κομμάτια από μπετό με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να αναπνεύσει. Εδώ, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

»Οι νέοι αντισεισμικό κανονισμοί συνήθως γίνονται μετα από μεγάλους σεισμούς διότι τότε έχουμε νέα δεδομένα.

Όσα περισσότερα στοιχεία έχουμε τόσο καλύτερες θα είναι οι αντισεισμικές κατασκευές και κανόνες. Οι κατασκευές αυτές μπορούν να αντέξουν μετά από τέτοιο σεισμό, δεν καταρρέουν. Πρέπει οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα να προσέχουν τα κτήρια, κάποια μικρή ρωγμή πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να μην κάνουμε παρανομίες με το κτήριο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook