Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα, όπου εκτός από τον Μεβλούτ Τσαβόσογλου το παρών έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε πάνω από 46.000 θανάτους συνολικά  σε Τουρκία και  Συρία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας είχαν σύντομη συνάντηση, και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό σεισμόπληκτες περιοχές.

“Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

“Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη”, είπε.

Στην ατζέντα των συνομιλιών πέρα από το θέμα του σεισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας που κυριαρχεί, θα τεθεί και το θέμα της άρνησης της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τουρκικά μέσα σημειώνουν επίσης πως η τουρκική ηγεσία δεν είναι απίθανό να ζητήσει να δοθεί το «πράσινο φως» για τα F-16 και να βρεθεί τρόπος να «καμφθούν» οι ενστάσεις της ομάδας Μενέντεζ για αυτό το ζήτημα. Παρότι ακόμα δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, θεωρείται πιιθανό να συναντήσει και τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα, που είναι ο επόμενος σταθμός του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook