«Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό» η πρώτη απάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Ουκρανίας όσο και από της Ρωσίας στην κίνηση του Πεκίνου, το οποίο σε ρόλο μεσολαβητή ανακοίνωσε το ειρηνευτικό του σχέδιο των 12 σημείων, για τερματισμό της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ουκρανία και Ρωσία χαιρετίζουν και επικροτούν την παρέμβαση της Κίνας, ωστόσο, δε δίστασαν να θέσουν ήδη τους δικούς τους όρους προκειμένου να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που θα μπορούσε να σημάνει και τη λήξη του πολέμου.

Ζελένσκι: Υπάρχουν σημεία στις κινεζικές προτάσεις που ήταν κατανοητά κι άλλα που δεν είναι
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι υπάρχουν σημεία στις κινεζικές προτάσεις που «ήταν κατανοητά» και «υπάρχουν κι εκείνα που δεν είναι».

Παράλληλα, ο Βολοντίμρ Ζελένσκι αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, και τόνισε ότι θα ήταν «χρήσιμο» και για τις δύο χώρες αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Από όσο γνωρίζω, η Κίνα σέβεται την ιστορική ακεραιότητα», υποστήριξε και υπογράμμισε ότι «η Κίνα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποσυρθεί από το έδαφός μας γιατί αυτό σημαίνει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».

Κρεμλίνο: Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου αλλά…
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, λέει ότι η Μόσχα εκτίμησε το σχέδιο της Κίνας για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και είπε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα… Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου» δήλωσε.

Ωστόσο, υπογράμισε ότι αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση «νέων εδαφικών πραγματικότητων» στην Ουκρανία, είπε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια.

Δυσπιστία από ΝΑΤΟ και ΕΕ
Πάντως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ δεν έκρυψαν την δυσπιστία τους απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την Κίνα ως περιορισμένης αξιοπιστίας, με το αιτιολογικό ότι το Πεκίνο δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σε δημοσιογράφους στο Ταλίν πως «η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία επειδή δεν κατάφερε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από πλευράς της πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές.

«Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.

«Έτσι θα δούμε φυσικά τις αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.
Επιφυλακτική όμως είναι και η Γερμανία καθώς ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «αμφίβολο» αν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο.

Λευκός Οίκος: «Κλειδί» ο σεσβασμός στην εθνική κυριαρχία

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι η στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία.

Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απάντησε: «Οι δύο πρώτες γραμμές σε αυτό το έγγραφο, πραγματικά, είναι αυτό που θα έπρεπε να μείνει, δηλαδή ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες θα έπρεπε να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει το υπόλοιπο κινεζικό σχέδιο.

ΟΗΕ: Το κινεζικό σχέδιο είναι μια «σημαντική συμβολή»

Ως μια «σημαντική συμβολή», χαρακτήρισε το κινεζικό έγγραφο ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας τη «συλλογική ευθύνη», για την επίτευξη «μιας δίκαιης ειρήνης» όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τι αναφέρει το κινεζικό έγγραφο

Το κείμενο, φέρει τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης» και ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σεβασμός στην κυριαρχία

«Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά» επισημαίνεται.

Έκκληση σε διάλογο

Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.

Όχι στα πυρηνικά όπλα

Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση».

Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται.

Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.

Όχι στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου»

Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει.

Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων

Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».

Επίσης στο κείμενο αναφέρεται ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook