Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει το Ισραήλ καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις και το απεργιακό κύμα εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου, που επιδιώκει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Ένα ανθρώπινο ποτάμι πλημμυρίζει από άκρη σε άκρη το Ισραήλ. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο, απαιτούν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους του να αποσύρουν τα σχέδιά τους για τον έλεγχο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε όταν ο Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος ζήτησε δημόσια να σταματήσει η μεταρρύθμιση, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες το βράδυ κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ και άναψαν φωτιές.
«Ήμουν φαντάρος και τραυματίστηκα στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1973. Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, φιλελεύθερη, δυτική χώρα. Τώρα θέλουν να μας μετατρέψουν σε θεοκρατία όπως το Ιράν και σε δικτατορία ενός εγκληματία», δήλωσε διαδηλωτής, όπως μεταδίδει το MEGA.

Επεισόδια και έξω από τη πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών.

Επ’ αόριστον απεργία
Η χώρα παραλύει από την επ’ αόριστον απεργία που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ. Αεροπλάνα έμειναν καθηλωμένα στα αεροδρόμια για πολλές ώρες, έκλεισαν πανεπιστήμια, υπηρεσίες, καταστήματα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ακόμη και οι εργαζόμενοι στις πρεσβείες του Ισραήλ.

«Οι πρώτες που θα υποφέρουν όταν η δημοκρατία μας μετατραπεί σε δικτατορία, είναι οι γυναίκες. Ένας από τους στόχους της μεταρρύθμισης είναι η διεύρυνση της δικαιοδοσίας των θρησκευτικών δικαστηρίων. Και αυτά τα δικαστήρια δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τις γυναίκες», λένε διαδηλώτριες.

Φυσικά, από τις μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πολιτών, δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια.

Σε εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, φαίνεται ένα ΙΧ να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές, ενώ δεκάδες είναι οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών.

«Να ξυπνήσει» και να σταματήσει τη μεταρρύθμιση κάλεσε τον Νετανιάχου ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Πανδαιμόνιο και στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Αυτό που συνέβη το τελευταίο 24ωρο είναι μια τρέλα, μια απώλεια κάθε αίσθησης, μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχασε τα μυαλά της», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ.

«Παγώνει» τη διαδικασία
Ο Νετανιάχου μέσω Twitter ζήτησε από τους διαδηλωτές «της αριστεράς και της δεξιάς», όπως αναφέρει, να απέχουν από πράξεις βίας, ενώ, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή, έκανε ένα βήμα πίσω, «παγώνοντας» προσωρινά τα σχέδια για αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος και αρχηγός του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, Μπεν Γκβιρ, (6 έδρες σε σύνολο 63 του κυβερνητικού συνασπισμού) ανακοίνωσε συμφωνία με Νετανιάχου.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, θα «παγώσει» η διαδικασία στη Βουλή για τον επίμαχο νόμο και θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις. Ο Γκβιρ απειλούσε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι σε αντάλλαγμα εξασφάλισε την γραπτή δέσμευση Νετανιάχου να σχηματιστεί μια νέα «εθνοφρουρά» που θα τεθεί κάτω από το δικό του υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να πάταξει την εγκληματικότητα.

Ήδη στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι ο ακροδεξιός υπουργός θέλει να φτιάξει έναν ιδιωτικό στρατό, καταλύοντας τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις και ο διχασμός στο Ισραήλ, ξυπνούν μνήμες του 1995, όταν η ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, είχε καταλήξει στη δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας που γεννήθηκε στο εσωτερικό της, από ακροδεξιό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook