Σουδάν: Σφοδρές συγκρούσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος – Aναφορές για δύο Έλληνες τραυματίες

Απόπειρα πραξικοπήματος έγινε σήμερα στο Σουδάν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της αφρικανικής χώρας.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ τραυματίστηκαν και Έλληνες.

Ειδικότερα, δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά σε εκκλησία, μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

Όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»

Η κατάσταση στην πόλη του Χαρτούμ είναι επικίνδυνη, είπε στην ΕΡΤ ο επίτιμος άμισθος πρόξενος της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, που πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να βγει έξω από την κατοικία του γιατί πέφτουν αδέσποτες σφαίρες.

Σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που εξελίσσεται στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν. Αρμόδια είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Άγριες συγκρούσεις
Επίλεκτη παραστρατιωτική δύναμη επιτέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης και το αρχηγείο του στρατού, όμως άλλες μονάδες του τακτικού στρατού πρόβαλαν αντίσταση.

Οι μάχες στου δρόμους συνεχίζονται, ενώ πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στην πρωτεύουσα. Αναφέρονται νεκροί, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες.

Οι ξένες πρεσβείες κάλεσαν τους υπηκόους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση των σαουδαραβικών αερογραμμών ότι ένα Boeing δέχθηκε πυρά στο αεροδρόμιο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες του στρατού, που κατηγορεί η μία την άλλη για πραξικόπημα, ξέσπασαν ενώ υποτίθεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν θα έπρεπε να ετοιμάζονται να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook