Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι τραυματίστηκε Γάλλος ή Έλληνας πολίτης που ήταν στο κομβόι.

Εν μέσω πυρών και μαχών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν.

«Χτύπημα” φέρεται να δέχθηκε κομβόι με Έλληνες και Γάλλους πολίτες, που στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό κάποιου Έλληνα ή Γάλλου πολίτη. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν είναι 120 άτομα.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες εάν υπήρχαν ή όχι Ελληνες πολίτες στο γαλλικό κομβόι.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό κάποιου Έλληνα ή Γάλλου πολίτη.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο σουδανικός στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Ο μητροπολίτης του Σουδάν μιλά στον ΑΝΤ1 και αναφέρει πως “είμαστε εγκλωβισμένοι θα φύγουν όλοι εκτός από εμάς στο τέλος μας είπανε να πάμε με τα αυτοκίνητα μας στην Γαλλική Πρεσβεία και μας χτύπησε ο στρατός στο δρόμο δεν έχουμε τραυματίες μόνο τα αυτοκίνητα υλικές ζημιές, αυτό ήταν το σχέδιο εκκένωσης; ” Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές”.

“Δεν έχουμε τηλέφωνα, δεν χτύπησαν το κόμβοι χτύπησαν εμάς που φύγαμε από την Μητρόπολη με προορισμό την Γαλλική Πρεσβεία και τώρα μας ενημερώνουν ότι αδυνατούν οι Γάλλοι να μεταφέρουν τους Έλληνες. Δεν μπορούμε ούτε με την Ελληνική Πρεσβεία να μιλήσουμε, από πλευράς Ελλάδας δεν βλέπουμε φως περιμένουν από τους Ευρωπαίους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους υπήκοος τους θα περιμένουμε μήπως η Ελλάδα αποφασίσει από μόνη της να κάνει κάτι” λέει χαρακτηριστικά.

Σουδάν – Δένδιας για απεγκλωβισμό Ελλήνων: Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Αίγυπτο
Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

“Προ ολίγου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για τους Έλληνες στο Σουδάν.

Διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook