Στην Τουρκία είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου στις πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 5 το απόγευμα, ενώ μετά τις 9 το βράδυ θα είναι δυνατές οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Στις κάλπες προσέρχονται 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ( επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων) για την ανάδειξη του 13ου προέδρου της χώρας αλλά και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Από τα 64 εκατομμύρια των ψηφοφόρων , τα 3,4 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα 50.000 εκλογικά κέντρα που άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 17:00 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας], συμπεριλαμβανομένων περιοχών της νότιας Τουρκίας, που υπέστησαν τρομακτική καταστροφή όταν χτύπησε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμενόταν να αναπτύξει 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που έχουν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.

Στις εκλογές του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%.

Οι εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προμηνύουν θρίλερ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τα ποσοστά του να βρίσκονται από 46%-50%, με τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπονται 2 έως και 4 μονάδες. Αναμένεται όπως έχει προαναγγελθεί ένα θρίλερ για το ποιος τελικά θα βγει πρώτος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμη και τώρα τα προγνωστικά δεν μπορούν να δώσουν μία σαφή εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ιντζέ έκανε την έκπληξη την τελευταία στιγμή και αποσύρθηκε με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να λέει ότι ψήφοι του , που υπολογίζονταν σε ένα ποσοστό της τάξης από 2-4% , θα καταμετρηθούν.

Παράλληλα, ανοδικές τάσεις φαίνεται να έχει ο Σινάν Ογάν. Όλα αυτά τείνουν σε ένα σενάριο και δεύτερου κύκλου εκλογών στην Τουρκία ή και σε μία αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή σε μία πιθανή συσπείρωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ώστε να υπάρξει νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Στις εκλογές θα αναδειχθούν με αναλογικό σύστημα τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ο ρόλος του οποίου υποβαθμίστηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017 και τη θέσπιση προεδρικού συστήματος.

Η συμμαχία του AKP του κ. Ερντογάν και των συμμάχων του, του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έχει την πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση φιλοδοξεί όχι μόνο να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος αλλά να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συγκατοίκηση είναι πιθανή, αλλά θα δυσκολέψει τη διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος θεωρητικά δεν μπορεί να αναδειχθεί παρά για δυο πενταετείς θητείες.

Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί τρίτη διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014, που έγινε όταν ακόμα το σύστημα ήταν κοινοβουλευτικό, έπειτα από τα 12 χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν εκλεγεί, θα παραμείνει πρόεδρος ως το 2028.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που θέλει να αλλάξει ξανά το σύστημα από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό και να θεσπιστεί μια μόνο επταετής θητεία στην προεδρία, έχει υπονοήσει πως θα παραμείνει αρχηγός του κράτους μόνο για μια θητεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook