Σχεδόν 65 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν με την συμμετοχή να είναι μαζική και να υπολογίζεται στο 90% .

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας που υπάρχει στην Τουρκία απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πριν τις 21:00 τοπική ώρα.

Στις 17.00 έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία. Όσοι αναμένουν να ψηφίσουν, παραδίδουν τις ταυτότητες τους στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και θα ψηφίσουν κανονικά, ωστόσο δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος στο εκλογικό κέντρο. Η συμμετοχή εκτιμάται στο 90%.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενδεικτικό του υψηλού ποσοστού συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στην Αντιόχεια έφτασαν πάνω από 100 λεωφορεία που μετέφεραν πληγέντες κι εκτοπισμένους από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Την ίδια ώρα το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες ανθρώπων υπέργηρων ή πάνω σε φορεία να ψηφίζουν.

Σχεδόν 65 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μάχη ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον επικεφαλής του συνδυασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πριν τις 21:00 τοπική ώρα.
Ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Άγκυρα. Συνήθως το κάνει ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη.

Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες έδειξε προβάδισμα 49,1% Κιλιτσντάρογλου – 46,9% Ερντογάν.

Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Οι διεκδικητές της προεδρίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, στην εξουσία για 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του. Είναι ο υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο βασικός αντίπαλός του είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Ο 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, ετερόκλιτου συνασπισμού έξι παρατάξεων, που κινούνται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό ισλάμ.

Ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής της άκρας δεξιάς, είναι επίσης υποψήφιος, όμως οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν του πιστώνουν παρά το 5% των προθέσεων ψήφου.

Ο τέταρτος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια.

Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία κανένας από τους υποψήφιους σήμερα, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook