Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί στις 28 Μαίου ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας με τον Σινάν Ογάν να παίζει καθοριστικό ρόλο και να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 49,7% πέφτοντας κάτω από το 50% που θα του εξασφάλιζε την επανεκλογή του από τον σήμερα.

Ακολουθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 44,6% και τρίτος ο Σινάν Ογάν με 5,3% που θα είναι και ο ρυθμιστής στο β γύρο των εκλογών στην Τουρκία για την ανάδειξη του προέδρου.

Ο Σινάν Ογάν μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του,λέγοντας ότι το θέμα ότι η στάση που κρατήσει και σε ποιόν θα στηρίζει στις επαναληπτικές εκλογές θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες από τα όργανα του κόμματος τους.
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση βγάζοντας μπροστά την πρόεδρο του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ αλλά και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρλεμ Ιμάμογλου αμφισβητούν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και υποστηρίζουν ότι προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου με 49% έναντι 45% του Ερντογάν

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται
«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του μες τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάλεσαν επιπλέον τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Ώρα Ελλάδας 23:05: Στο 49,9% ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 89,2% – Στο 44,3% ο Κιλιτσντάρογλου

Μειώνεται ο ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ως πιθανότερο σενάριο ανοίγεται η Τουρκία να πάει σε δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του προέδρου.

Με την ενσωμάτωση στο 89,2% ο Ερντογάν έπεσε κάτω από το 50%, καθώς τη συγκεντρώνει 49,9%, κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία βρίσκεται μία… ανάσα από τις επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,3% και ο Σινάν Ογάν 5,3%

Ώρα Ελλάδας 21:50: Προβάδισμα Ερντογάν με 50,91% με καταμετρημένο το 73% των ψήφων – Στο 43,28% ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 50,91% με καταμετρημένο το 73,08% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 43,28%. Και μπορεί το ποσοστό του προέδρου της Τουρκίας να μειώνεται, όμως με καταμετρημένες 39.683.330 ψήφους, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις ψήφους, ο Ερντογάν διατηρεί ποσοστό πάνω από 50%, άρα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα δεν αποκλείεται να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρώτα απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 21:36, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη με 48,21%, έναντι 46,89% του Ερντογάν. Αν πάντως επιβεβαιωθεί η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, με τα ποσοστά των δύο μονομάχων στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας δεν φαίνεται να εκλέγεται πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν. Σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,31% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,50%.


Στο καταμετρημένο 73,08% των ψήφων σταδιακά ενσωματώνονται η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας και ενισχύεται το ποσοστό του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Ώρα Ελλάδας 20.10: Στο 40,04% η ενσωμάτωση – Προβάδισμα Ερντογάν με 52,7% , στο 41,39% ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 52,7% με καταμετρημένο το 40,04% των ψήφων, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης,. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστόλαμβάνει ποσοστό 41,39%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,36% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,55%.

Σταδιακά ενσωματώνονται η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας και ενισχύεται το ποσοστό του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook