Κατασκοπευτικό θρίλερ με τον πατρινό επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό, που συνελήφθη στο Παρίσι και αναμένεται η έκδοση του στις ΗΠΑ, για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο στον γνωστό πατρινό επιχειρηματία και πρώην αθλητικό παράγοντα, Νίκο Μπογονικολό ασκήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ.
Ο 59χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του ευρωπαϊκού ομίλου εταιρειών «Aratos», Νίκο Μπογονικολό, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συνωμότησε με τη Μόσχα για την απόκτηση τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με την κβαντική πληροφορική και τις πυρηνικές δοκιμές προς όφελος της αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Περιμένουμε τη δικογραφία»
Ο πατρινός ποινικολόγος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, δικηγόρος του Νίκου Μπογονικολού, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο pelop.gr περιμένει να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας, που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ σε βάρος του επιχειρηματία.

Όπως δήλωσε:
«Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Το χρονικό της σύλληψης
Οπως έγινε γνωστό χτες , ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσης του στις ΗΠΑ. «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Οι κατηγορίες που του αποδίδουν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.
Οπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός
Ο Νίκος Μπογονικολός το 1985 αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Από το 1987 διετέλεσε προέδρος, διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Από το 20ο4 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, στην Ουκρανία.

Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, “από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων , πληροφορικής ,κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προυπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.

Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος γιά Ευρωπαικά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαικής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της μπασκετικής Ολυμπιάδας στην ιστορία της. Μ’ αυτόν στην προεδρία του συλλόγου η πατρινή ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε Α2 και Α1 Εθνική (2006-2008), έχοντας επίσης κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο EuroCup Challenge. Η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά το 2008 και το 2010 ο Μπογονικολός αποχώρησε οριστικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το Παγκράτι και εξαφανίστηκε από τα αθλητικά δρώμενα. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aθλητικού Σωματείου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (2003-2006).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook