Αύριο ο δεύτερος γύρος των εκλογών της 28ης Μαΐου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριφέρεται ήδη σαν νικητής μετά το προβάδισμα που του έδωσαν οι πολίτες στην πρώτη κάλπη.

Στις πρώτες εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προβάδισμα πέντε μονάδων καθώς συγκέντρωσε 49,5%έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που έλαβε 44,5%, ως επικεφαλής υποψήφιος μιάς εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο τον Ερντογάν με μια διαφορά τουλάχιστον 5 μονάδων, ενώ εκτιμούν ότι οΤούρκος πρόεδρος μπορεί να συγκεντρώσει και το 56% των ψήφων στις αυριανές εκλογές.

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την προηγούμενη κάλπη και μετά την συμμαχία του με τον Σινάν Ογάν, έχει την παράσταση νίκης.

Μάλιστα, μετά την συνεργασία του Κεμάλ Κιλιτσντλαρογλου με τον Ουμίτ Οζντάγ, τον ηγέτη του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, φαίνεται ότι υπάρχει ρήγμα στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Κάποια μέλη του κουρδικού κόμματος αναφέρον ότι δεν θα ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό ρεκόρ.

Ο δημοσκόπος που είχε βρει το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών εκτιμά πως το μεγαλύτερο ποσοστό της Τουρκίας θα ψηφίσουν Ερντογάν καθώς αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστές και όπως λέει, υπάρχει πιθανότητα να λάβει έως και 56% στην αυριανή κάλπη ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το δόγμα της ‘’Γαλάζια Πατρίδας’’»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στο πώς θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών.

«Η Τουρκία μπροστά της έχει δύσκολες μέρες στην οικονομία. Όταν η Τουρκία αρχίζει να έχει εσωτερικά προβλήματα τότε δημιουργεί διαφορές εξωτερικές κρίσεις. Θα ξεκινήσει ένα διάλογο με τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρει τα χρήματα εκτός ΔΝΤ. Δημιουργείται μία ευκαιρία για τις στις τρεις χώρες, Ελλάδα Τουρκία και Κύπρο καθώς θα υπάρχουν νέες κυβερνήσεις, με ανανεωμένη την πολιτική εντολή. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Τουρκία θα επιστρέψει στη Δύση ή θα συνεχίσει αυτό το παιχνίδι με την Ρωσία», είπε αρχικά.
«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Δεν θα εγκαταλείψει το δόγμα της ‘’Γαλάζια Πατρίδας’’. Θα συνεχίσουμε να έχουμε περιόδους νηνεμίας αλλά και έντασης. Ο Ερντογάν έχει σχεδιάσει μία διπλωματική επίθεση σε όλα τα μέτωπα με επιστολές και επιστράτευση δικηγορικών γραφείων του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

Τι καταγγέλλει ο Κιλιτσντάρογλου

Χθες βράδυ ο κ. Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τις αρχές πως τον εμπόδισαν να στείλει SMS με τα οποία ήθελε να ενημερώσει δημοσιογράφους πως θα συμμετείχε σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Κατ’ αυτόν, η παρεμπόδιση έγινε «από την Αρχή Ελέγχου των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS), κατά διαταγή του Ερντογάν». Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι του προέδρου το έκαναν «γιατί φοβούνται».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) επικρίνει την ανισορροπία στην προβολή των υποψηφίων — ο αρχηγός του κράτους μονοπωλεί τις τηλεοπτικές οθόνες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook