Σε εξέλιξη από το πρωί στην Τουρκία ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Στις κάλπες προσήλθαν και οι δύο «μονομάχοι» των τουρκικών εκλογών, Ερντογάν και Κωνσταντινούπολη

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως με ποσοστό συμμετοχής έως και 90%» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Να ψηφίσουν για  να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου

Ερντογάν και Εμινέ στην Κωνσταντινούπολη
Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Εμίνε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης. “Η Τουρκία έδωσε τον δημοκρατικό της αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με συμμετοχή έως 90% στον πρώτο γύρο. Εύχομαι καλή τύχη στη χώρα μας. Ζητώ από τους πολίτες μου να προσέλθουν στις κάλπες και να μην εφησυχάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή”.

Στην Άγκυρα ψήφισε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
“Στέλνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους τους πολίτες που ψηφίζουν. Ευχαριστώ που υπάρχετε”, ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε μετά την κάλπη ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ψήφισε στην Άγκυρα. Επίσης, κάλεσε τους συμπολίτες “να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς”.

Τουρκικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες – Μεγάλη προσέλευση – Οι μυστικές δημοσκοπήσεις «δείχνουν» νίκη Ερντογάν 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνουν την μεγάλη μάχη για την προεδρία της χώρας με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα νίκης στον Τούρκο πρόεδρο.

Περίπου 64 εκατομμύρια καλούνται να ψηφίσουν με τις κάλπες να κλείνουν στις 17:00, ενώ όπως μεταδίδει το OPEN η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές φαίνεται να είναι μεγάλη.

Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε φτάσει στο 86,2%.

Οι αναλυτές της χώρας είναι σχεδόν βέβαιοι για τη νίκη του Ερντογάν
«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, με την πρόβλεψή μας να του αποδίδει 87% πιθανότητα νίκης», έγραψε σε σημείωμά του ο Χαμίς Κινεάρ, ανώτερος αναλυτής MENA στην εταιρεία παροχής πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft.

Στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με ποσοστό 49,52% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κιλιτσντάρογλου νίκησε στα – περισσότερο φιλελεύθερα – μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, ενώ ο Ερντογάν επικράτησε στην ενδοχώρα.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Open δημοσιεύει δύο «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν – όπως ήταν αναμενόμενο – σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τις δύο πιο έγκυρες δημοσκοπικές εταιρείες της Τουρκίας.

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις
Η πρώτη δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7.5 μονάδες διαφορά. Ειδικότερα, ο Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 53.7% και ο Κιλιτσντάρογλου 46.3%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 4 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 51.9% και ο Κιλιτσντάρογλου 48.1%.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας δημοσιεύτηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις, με όλες σχεδόν να δίνουν νίκη στον Ερντογάν. Εκτός από μία που, παρόλο που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα δείχνει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ORC Research που δημοσιεύει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48.6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51.4%.

Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται το «κράχ»
Η επικράτηση Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες των κατεχομένων είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, αφού στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους τα ποσοστά των Σινάν Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον Κιλιντσάρογλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook