Ορκίζεται σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν μετά την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας. Μέχρι το βράδυ θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ορκίζεται αυτή την ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για 3η θητεία πρόεδρος της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 15:00 και θα αναλάβει τα καθήκοντά του, αφού λάβει τη σχετική εντολή του από τον προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, θα ακολουθήσει η εθιμοτυπική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ, το Ανίτκαμπιρ, ενώ μετά θα γίνει μια ειδική τελετή στις 17:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ύστερα, θα παραθέσει δείπνο στο αρχοντικό Çankaya προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του, ενώ αργότερα θα ανακοινώσει τους υπουργούς που θα απαρτίζουν την κυβέρνησή του.

Το παρών δίνουν πάνω από 20 ηγέτες κρατών ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία, που επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εδώ και 13 μήνες, δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας (…) και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν σε δείπνο στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Το Κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook