«Στη νέα εποχή, οι συνομιλητές μας θα έχουν απέναντί τους μια Τουρκία η οποία θα μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός των συνόρων της», είπε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ολική επαναφορά της ρητορική της Γαλάζιας Πατρίδας, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος της Τουρκίας για μια ακόμη πενταετία, προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο ως προς το εσωτερικό της χώρας, μιλώντας για ειρήνη στην πατρίδα και την ευρύτερη περιοχή ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί εν συνεχεία στο ζήτημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Στη νέα εποχή, οι συνομιλητές μας θα έχουν απέναντί τους μια Τουρκία η οποία θα μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός των συνόρων της, θα προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα τα δικά της και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά συνοψίζοντας πως Τουρκία θα ανεβάσει τον πήχη της επιτυχίας παντού, από την οικονομία και το εμπόριο, μέχρι την ασφάλεια και τη δημοκρατία, θα είναι πιο συμπονετική, πιο θαρραλέα και πιο δραστήρια.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.
Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του αργότερα σήμερα και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική.

Είναι πιθανό να περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιό του τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες είχε μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα το Ρόιτερς, κάτι που θα έδειχνε μια δυνητική επιστροφή σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία, που θα περιλάμβανε ενδεχομένως αυξήσεις επιτοκίων.
Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι’ αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν στην Κεντρική Τράπεζα να τοποθετείται η γυναίκα διοικητής και συγκεκριμένα η Χαβιζέ Γκαγιέ.

Οι υπουργοί

Σύμφωνα με τε πληροφορίες, ο Χακάν Φιντάν, φέρεται πως θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο Προεδρικός Εκπρόσωπος και εξ απορρήτων Ιμπραχίμ Καλίν φαίνεται πως θα τοποθετηθεί επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Την ίδια ώρα, εκτός κυβερνητικού σχηματισμού φέρεται πως θα βρεθούν οι Μεβλτούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook