Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου με τους πέντε επιβαίνοντες, που καταδύθηκε στο ναυάγιο του Tιτανικού με τον χρόνο να τελειώνει καθώς μέχρι το μεσημέρι θα έχει σωθεί το οξυγόνο στο σκάφος.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το οξυγόνο μέσα στο υποβρύχιο θα τελειώσει σήμερα το μεσημέρι στις 14:08 (ώρα Ελλάδος), όπως σημείωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Υπενθυμίζεται πως το βαθυσκάφος προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο βύθισης του Τιτανικού, αλλά έχασε άμεσα την επικοινωνία με το πλοίο που το συνόδευε και δεν είναι σαφές ούτε σε ποιο βάθος βρίσκεται ούτε σε ποιο σημείο.
Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία Ocean Gate τόνισε πως οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου είχαν οξυγόνο για 96 ώρες.
Οι έρευνες συνεχίζονται και οι διασώστες δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα τους.
Σχετικά με τους ήχους που ακούστηκαν την Τετάρτη από το βυθό κοντά στον Τιτανικό, ο υπεύθυνος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέιμι Φρέντερικ σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς είναι.


Ωστόσο σημείωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι όταν βρισκόμαστε σε μια υπόθεση έρευνας και διάσωσης».

Πλέον, όλες οι ελπίδες επικεντρώνονται στο υπερσύγχρονο πλοίο «Atalante», που έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών και φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ. Την ώρα που όπως έγινε γνωστό απομένουν λιγότερο από οκτώ ώρες οξυγόνου, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει περισσότερους ήχους. Καναδάς, ΗΠΑ και Γαλλία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ από αέρος και θαλάσσης με τα πλέον υπερσύγχρονα μέσα. Oι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα για πέμπτη ημέρα με τις ελπίδες για το πενταμελές πλήρωμα να λιγοστεύουν καθώς ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Όσον αφορά στο πεδίο των ερευνών, θα καλύψει το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ εις διπλούν σε μια έκταση 22.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 3.800 μ.

Τελειώνει το οξυγόνο για τους πέντε εξερευνητές
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιχείρηση είναι δύσκολη και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ελάχιστες. Απόλυτο σκοτάδι, όπου ακόμη και με ειδικά φώτα μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μόνο στα έξι μέτρα. Όσο για τους αγνοούμενους, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν είναι ανάλογες με το αν βρίσκονταν στο διάστημα.

Tην ίδια ώρα τα βλέμματα όλου του κόσμου έχουν επικεντρωθεί στη γιγαντιαία αυτή έρευνα που γίνεται στο σημείο όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και διασημότερο ναυάγιο του κόσμου που εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο παρθενικό του ταξίδι και ο Τιτανικός έγινε το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία.

Η Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία στο Greenwood της Νέας Σκωτίας, έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα μέσα από το αεροσκάφος CP-140 Aurora το οποίο παρέχει δυνατότητες επιφανειακής έρευνας και υποεπιφανειακής ακουστικής ανίχνευσης.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν οι ήχοι (γδούπου) που ακούστηκαν με συγκεκριμένο μοτίβο ήταν λευκοί ήχοι (ήχοι της θάλασσας) ή για ήχους που προκαλεί το πλήρωμα του υποβρυχίου ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι ενδέχεται να προέρχονται από χτύπημα αντικειμένου πάνω σε τιτάνιο, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το βαθυσκάφος για το οποίο έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται προβλήματα στην κατασκευή.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των υποβρύχιων σκαφών ανησυχούσαν τόσο πολύ για την “πειραματική”, όπως την αποκαλούσαν, προσέγγιση της OceanGate, ώστε έγραψαν επιστολή το 2018 προειδοποιώντας για πιθανά “καταστροφικά” προβλήματα με την ανάπτυξη του βαθυσκάφους.

Η επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, εστάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Stockton Rush, ο οποίος είναι ένας από τους επιβαίνοντες, από την επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων της Marine Technology Society, ενός εμπορικού ομίλου 60 ετών που έχει ως στόχο την προώθηση της ωκεάνιας τεχνολογίας και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με αυτήν.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούσαν ότι είχαν “ομόφωνη ανησυχία” σχετικά με την ανάπτυξη από την OceanGate του υποβρύχιου σκάφους Titan, που αγνοείται τώρα στον Βόρειο Ατλαντικό.

Σύμφωνα με δήλωση του 61χρονο Στόκτον Ρας, ιδρυτή της εταιρείας OceanGate Expeditions, o oποίος επέβαινε στο βαθυσκάφος στην πρώτη επίσημη τουριστική του κατάδυση και ίσως την τελευταία -σαν τον Τιτανικό- ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν ότι δεν θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Τη συγκεκριμένη δήλωση που έγινε το 2022 έφερε στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail.

Πηγή: .ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook