Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στις έρευνες για το χαμένο υποβρύχιο Titan στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, κοντά στο διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού.

Η εμπειρία της κατάδυσης στον Τιτανικό είναι μοναδική αλλά το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Καθώς ένας διεθνής στόλος από σκάφη επιτήρησης και αεροσκάφη προχωρά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει καθιστά λιγότερο πιθανό να βρεθούν ζωντανοί οι επιβάτες του Τιτάνα, που πλήρωσαν έκαστος 250.000 δολάρια για το ταξίδι στην Άβυσσο και την εξερεύνηση στο διάσημο κουφάρι του Τιτανικού που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μ.

Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας OceanGate βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα.

Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής» με τους ειδικούς να λένε ότι το πλήρωμα έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης» ανέφερε η Daily Mail αποκαλύπτοντας ότι η OceanGate στην οποία ανήκει χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του αφότου έχασε επαφή μαζί του.

Τα πέντε σημαντικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή
Σύμφωνα με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και του Καναδά στην περιοχή των ερευνών έχουν επιστρατευθεί τα κορυφαία σκάφη έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα ακόλουθα πέντε:

CCGS John Cabot: Το σκάφος επιστημονικής αλιείας ανοικτής θάλασσας της Καναδικής Ακτοφυλακής μήκους 207 ποδιών μεταφέρει «προηγμένο βαθύ σόναρ» που χρησιμοποιεί ηχώ των ηχητικών κυμάτων για να βρει αντικείμενα ή να χαρτογραφήσει χαρακτηριστικά στον ωκεανό.

Motor Vessel Horizon Arctic: Το καναδικό σκάφος χειρισμού άγκυρας 307 ποδιών μεταφέρει τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα (ROV) ανάκτησης βαρέων αντικειμένων από το βυθό.

Research Vessel L’Atalante: Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος πολλαπλών χρήσεων μήκους 279 ποδιών μεταφέρει το Victor 6000, ένα τηλεκατευθυνόμενο ROV που μπορεί να φτάσει σε βάθος το ναυάγιο του Τιτανικού. Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω ενός καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, περιγράφεται ως “συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις“, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.

HMCS Glace Bay: Πρόκειται για ένα σκάφος παράκτιας άμυνας μήκους 181 ποδιών του Καναδικού Ναυτικού, που μεταφέρει ιατρικό προσωπικό και κινητό θάλαμο αποσυμπίεσης, που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επιτυχούς διάσωσης του πενταμελούς πληρώματος.

Magellan ROV: Πρόκειται για ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος της εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan που μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη και να συνδράμει στον εντοπισμό του βαθυσκάφους Titan.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook