Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών του Πολέμου (ISW) για την ανταρσία της Wagner και οι επιπτώσεις στο κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ISW αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, διαδραμάτισε τόσο άμεσο ρόλο στην ανακοπή της προέλασης της Βάγκνερ προς τη Μόσχα είναι «ταπεινωτικό για τον Πούτιν».

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών του Πολέμου (ISW) σχετικά με τα γεγονότα του Σαββάτου, η Μόσχα δυσκολεύθηκε πολύ να συγκροτήσει μια αποτελεσματική ταχεία αντίδραση στην αιφνιδιαστική κίνηση της Βάγκνερ. Οι αναλυτές του Ινστιτούτου (κυρίως Αμερικανοί απόστρατοι στρατηγοί) αναφέρουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο θα «εξαλείψει πιθανότατα τον όμιλο Βάγκνερ ως ανεξάρτητο φορέα υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν με τη σημερινή του μορφή». Όμως αυτό, δεν έγινε χωρίς κόστος.
Το ISW αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, διαδραμάτισε τόσο άμεσο ρόλο στην ανακοπή της προέλασης της Βάγκνερ προς τη Μόσχα είναι «ταπεινωτικό για τον Πούτιν», ενώ «το Κρεμλίνο έχει μείνει σε μια βαθιά ασταθή κατάσταση». Οι αναλυτές τονίζουν ότι η επιτευχθείσα συμφωνία του Πριγκοζίν με τον Λουκασένκο είναι μια «βραχυπρόθεσμη και όχι μια μακροπρόθεσμη λύση, ενώ η εξέγερση του Πριγκόζιν αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες στο Κρεμλίνο και στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας».

Η ματαιωθείσα ανταρσία και η «βραχυπρόθεσμη λύση» – με τη μορφή μιας φαινομενικής εκεχειρίας με την ομάδα Βάγκνερ – πιθανότατα θα «ζημιώσουν ουσιαστικά» την κυβέρνηση του Πούτιν και τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, γράφουν αναλυτές του ISW.

«Η εξέγερση αποκάλυψε την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και έδειξε την αδυναμία του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του έγκαιρα για να αποκρούσει μια εσωτερική απειλή και διέβρεψε περαιτέρω το μονοπώλιό του στη βία», επισημαίνουν.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι μαχητές του Βάγκνερ χαιρετίστηκαν -σε ορισμένες περιπτώσεις- θερμά από τους κατοίκους του Ροστόφ.

Από τον Ιούνιο οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο ανταρσίας Πριγκόζιν

Στο μεταξύ αποκαλύπτεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν «σημάδια», αρκετές μέρες πριν ότι ο Πριγκοζίν προετοίμαζε τα στρατεύματά του για ανταρσία, προκαλώντας «συναγερμό» στην Ουάσινγκτον. Πληροφορίες από πηγές της Washington Post και των New York Times αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο έγινε σειρά συσκέψεων- ενημερώσεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές στη Ρωσία, 24 ώρες πριν ο Πριγκοζίν κινηθεί εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επεξεργάζονταν σχετικές πληροφορίες από τα μέσα Ιουνίου, ενώ αυτές χαρακτηρίστηκαν «βέβαιες και ανησυχητικές» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας στις συσκέψεις, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν για χάος με διεθνείς προεκτάσεις, λόγω του τεραστίου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Μάλιστα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν ενήμερος πως ο άλλοτε στενός σύμμαχός του, Γεβγκένι Πριγκοζίν, εξύφαινε την ανταρσία, τουλάχιστον μια μέρα πριν την εκδηλώσει. Γιατί λοιπόν δεν μπόρεσε να την αποτρέψει;

«Φοβισμένος ο Πούτιν» λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νυχτερινό του μήνυμα, ανέφερε -και μάλιστα στα ρωσικά- ότι «ο άνθρωπος από το Κρεμλίνο ήταν φανερά πολύ φοβισμένος και, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι πια στη Μόσχα». Με τις φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα το Σάββατο να «φουντώνουν», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την επίτευξη συμφωνίας με την παρέμβαση Λουκασένκο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook