Ουγγαρία και Πολωνία διαφωνούν με το χρηματικό «πέναλτι» για χώρες που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους και έχουν μπλοκάρει την έκβαση των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό

Μετά το «μπλόκο» των δύο χωρών συνεχίζεται σήμερα η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεταναστευτικό θέμα να κυριαρχεί.

Αμετακίνητες παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν, εντός της ημέρας, πλέον τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Και οι δύο χώρες απαιτούν τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.


Οι δύο χώρες αυτές – Ουγγαρία και Πολωνία – επέμειναν στις αντιρρήσεις τους για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και η οποία προβλέπει μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών:

• -1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)

• – 2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.


H πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα. Οι ηγέτες διαπραγματεύονταν το μεταναστευτικό από τις 17:30 με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμερα οι ηγέτες συνεδριάζουν και πάλι στις 10:30 ώρα Ελλάδος με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook