Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας ΜΜΜ και εκδηλώσεων. Στις φλόγες καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Ζημιές και βανδαλισμοί

Άγρια επεισόδια εκτυλίσσονται στη Γαλλία στον απόηχο της δολοφονίας από αστυνομικά πυρά του 17χρονου οδηγού.

Ο υπουργός Εσωτερικών ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις με συνολικά 45.000 άνδρες να είναι στους δρόμους του Παρισιού και των επαρχιών της Γαλλίας ενώ βγαίνουν με απόφαση της κυβέρνησης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας και εκτοξευτές νερού.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι Αρχές έχουν προχωρήσει συνολικά σε 1.000 συλλήψεις διαδηλωτών εκ των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17 έτη ενώ ορισμένοι έχουν ηλικία ακόμα και 13 ετών. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα για μία ακόμη νύχτα, ενώ επεισόδια εκτυλίσσονται στην Μασσαλία. Νωρίτερα ομάδες νεαρών βανδάλισαν καταστήματα και εμπορικά κέντρα σε Παρίσι και Στρασβούργο.

Το απόγευμα της Παρασκευής (30/6), οι γαλλικές ανακοίνωσαν ότι ένας 19χρονος σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Seine-Maritime όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων, από ταράτσα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες μετά, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 19χρονος είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Επέστρεψε εσπευσμένα ο Μακρόν – Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης
Εσπευσμένα στο Παρίσι γύρισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Εμανουέλ Μακρόν για να παραστεί σε σύσκεψη για τη διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία και τον δραματικό κύκλο βίας και ταραχών σχεδόν σε όλη τη χώρα, μετά την δολοφονία την Τρίτη ενός 17χρονου από την αστυνομία.


Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ενώ η κυβέρνηση της Μπορν ετοιμάζεται να βγάλει τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να «κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι».

« Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Ενδεικτικό της λαϊκής οργής είναι ότι η πόλη Ντενέν που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο έχει καταστραφεί κατά τα τρία τέταρτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Σταματούν από τις 21:00 οι δημόσιες συγκοινωνίες
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους,  νομάρχες  και τους περιφερειάρχες, οι δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).
Μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης  από τους τοπικούς άρχοντες να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά την χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε περιοχές  που είναι  ιδιαίτερα ευαίσθητες», είπε o Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook