Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 36 νεκροί , ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε καταφύγια, την ώρα που επικρατεί χάος στα τρία αεροδρόμια της Χαβάης.

Για εκατοντάδες αγνοούμενους στο νησί Μάουι του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης, το οποίο καίγεται από καταστροφικές πυρκαγιές, κάνουν λόγο τοπικές πηγές, καθώς πολλές οικογένειες λένε ότι δεν μπορούν αν επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 36 νεκροί , ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε καταφύγια, την ώρα που επικρατεί χάος στα τρία αεροδρόμια της Χαβάης.

Ο εξωτικός παράδεισος του Μάουι μετατράπηκε σε κόλαση. Οι φλόγες έκαψαν ολόκληρη πόλη, έφτασαν μέχρι το λιμάνι καίγοντας και τα κότερα.

Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως δεν υπάρχουν αρκετά καταλύματα για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν μείνει άστεγοι.
Η πόλη των 12.000 κατοίκων στο Μάιουι , καθώς και τα περίχωρα έγιναν στάχτη και αστυνομικοί και πυροσβέστες θα ερευνήσουν πόρτα – πόρτα τα καμενα σπίτια για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων νεκρών.

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής η Χαβάη με απόφαση Μπάϊντεν
Προ της βιβλικής καταστροφής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν κήρυξε τη Χαβάη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι» εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε εξάλλου στον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.

Κάηκαν πόλεις, 36 νεκροί, 60 τραυματίες
Περικυκλωμένοι από τις φλόγες, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

Μέσα στον πανικό, τρεις τουρίστες σε ΙΧ δεν σταματούν για να βοηθήσουν μια γυναίκα που κείτεται στον δρόμο.
«Κοιτάξτε, κάποιος είναι κάτω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτήν. Πάμε να φύγουμε».

Το δραματικό ντοκουμέντο όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ του MEGA δείχνει μόνο ένα μέρος από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τις επόμενες ώρες.

Μέσα στη νύχτα, η φωτιά κατέκαψε την πόλη Λαχάινα, των 12.000 κατοίκων, ένα από τα φημισμένα θέρετρα και ιστορική πρωτεύουσα της Χαβάης.

Ντόπιοι και τουρίστες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Η ακτοφυλακή και άλλα σκάφη ιδιωτών έσωσαν δεκάδες ανθρώπους από τη θάλασσα.

Όταν ξημέρωσε, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας. Ολόκληρες συνοικίες στάχτη, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σκελετοί αυτοκινήτων στους δρόμους που οδηγούν στη θάλασσα. Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν, σε άλλα υπήρχαν απανθρακωμένοι άνθρωποι και ζώα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Ο πρώτος επίσημος απολογισμός, 36 νεκροί και 60 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.

«Δε νομίζω ότι πρόλαβαν όλοι να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους, Πιθανώς έτρεξαν προς τον ωκεανό, όσοι μπορούσαν. Είναι όμως και εκείνοι στα σπίτια. Ήταν δύσκολο να ξεφύγουν ακόμα και οι νέοι με τις οικογένειες πόσο μάλλον ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες. Παγιδεύτηκαν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook