Τουλάχιστον 80 νεκροί από τις φλόγες - Μόνο στάχτες έμειναν από την ιστορική πόλη, Λαχέινα – Πολλά χρόνια και 5,5 δις δολάρια θα χρειαστούν για να ξαναχτιστεί

Απόκοσμες εικόνες σε καρβουνιασμένο τοπίο είναι ό,τι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Χαβάη, εξαφανίζοντας από τον χάρτη την ιστορική πόλη της Λαχέινα.

Σε τουλάχιστον 80 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι. Ερωτήματα οργής εγείρονται για τις προειδοποιήσεις εκκένωσης.

Συγκλονιστικά όμως είναι και τα πλάνα που δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν από τις φλόγες βουτώντας στη θάλασσα, η οποία κυριολεκτικά «βράζει» λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών από το πύρινο μέτωπο.


Το τρομακτικό βίντεο αναρτήθηκε στο TikTok και δείχνει κατοίκους της Λαχέινα στο Μάουι να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, σε μία πράξη απελπισίας προκειμένου να μην καούν ζωντανοί.

@chefjoshuamarten

#mauifire people running for the lives and jumpingnin ocean!!! Lahaina

♬ original sound – ChefJoshuaMarten

Η πυρκαγιά στην περιοχή πλέον «είναι 100% υπό έλεγχο», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της Χαβάης, αλλά οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.


Η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση της περιοχής υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 5,5 δισ. δολάρια.
Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι αυξήθηκε στους 80, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές στη Χαβάη, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι απέμεινε από την ιστορική πόλη της Λαχέινα.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ομάδες έρευνας, που συνοδεύονται από ειδικά σκυλιά, μπορεί να εντοπίσουν και άλλους νεκρούς από την πυρκαγιά, που κατέκαψε 1.000 κατοικίες και άφησε πίσω της χιλιάδες αστέγους, ενώ για την ανοικοδόμηση της περιοχής πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κανείς δεν έχει μπει σε κάποια από τις αυτές τις κατασκευές που κάηκαν τελείως και εκεί είναι δυστυχώς που αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστής της Χαβάης, στο MSNBC.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80.

Ωστόσο και αυτός ο αριθμός αναμένεται ότι θα ανέβει καθώς οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 1000 και ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι αρχές τις έρευνες πόρτα – πόρτα στα καμένα σπίτια.

Η καταστροφή που έχει συμβεί είναι η μεγαλύτερη που έχει χτυπήσει τη Χαβάη ακόμη και από το τσουνάμι που είχε πλήξει το νησί το 1960 και με απολογισμό 61 νεκρούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook