«Δεν υπάρχει τίποτα να δεις εκτός από την πλήρη καταστροφή. Τα κτίρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα», είπε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές τραγικές ιστορίες», είπε ο Τζος Γκριν που δήλωσε ότι οι διασώστες «μπορεί να εντοπίζουν 10 με 20 σορούς την ημέρα.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Χαβάη από την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ σε περισσότερο από έναν αιώνα αυξήθηκε σε 96 την Κυριακή.

Θα ανακοινωθούν κι άλλοι θάνατοι», τόνισε ο Γκριν στο CBS News, αναφέροντας ότι «η φωτιά ήταν τόσο καυτή που είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε οποιονδήποτε». Μόλις το 3% της περιοχής έρευνας έχει ελεγχθεί, και περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ειδικά στη Λαχαίνα —μια ιστορική πόλη της Χαβάης που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή — μπορεί να χρειαστούν 10 ημέρες για να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, καθώς τα συνεργεία θα μπορούσαν να βρίσκουν «10 έως 20 άτομα την ημέρα πιθανώς μέχρι να τελειώσουν».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές τραγικές ιστορίες» παραδέχθηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Η πρόσβαση στη Λαχαίνα έχει αποδειχθεί δύσκολη για τους διασώστες.

Ο Γκριν έχει ερευνήσει τα ερείπια της πόλης δύο φορές και είπε ότι το μέγεθος της καταστροφής άφησε την περιοχή αγνώριστη. Δεν υπάρχει τίποτα να δεις εκτός από την πλήρη καταστροφή. Τα κτίρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα», είπε.
Η Χαβάη διαθέτει ένα εθνικό σύστημα σειρήνας προειδοποίησης εξωτερικού χώρου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ειδοποίηση των κατοίκων πριν από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπογενή γεγονότα, όπως τσουνάμι, τυφώνες, παραβιάσεις φραγμάτων, πλημμύρες, πυρκαγιές, ηφαιστειακές εκρήξεις, τρομοκρατικές απειλές και επικίνδυνα υλικά, σύμφωνα με η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης.

Ωστόσο, η βουλευτής των ΗΠΑ Τζίλ Τοκούντα της οποίας η περιφέρεια περιλαμβάνει το Μάουϊ , είπε την Κυριακή ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες πιθανότατα δεν λειτούργησαν υποδηλώνοντας ότι η πυρκαγιά στη Λαχαίνα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα.

Το θέμα των ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες είναι κάτι που όπως είπε ο Γκριν θα διερευνηθεί από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας.

Παρά την αποτυχία των συναγερμών, ο Γκριν είπε ότι λόγω της έντασης της φωτιάς και των καιρικών συνθηκών στο Μάουι όταν άναψαν οι πυρκαγιές, τα πληρώματα είχαν περιορισμένες επιλογές για να επιβραδύνουν τη φωτιά. «Εάν βάζατε ένα πυροσβεστικό όχημα εμπόδιο στις φλόγες που περνούσαν με 1.000 μίλια την ώρα, το πυροσβεστικό όχημα θα είχε καεί, μαζί με τον κόσμο», είπε. «Οπότε είναι απίθανο να είχαν γίνει πολλά εκτός φυσικά να μετακινηθούν οι άνθρωποι νωρίτερα , και γι’ αυτό θα μιλήσουμε».

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τις φονικές πυρκαγιές – Είχε πάρει φωτιά η θάλασσα

Μόνο μισή ώρα χρειάστηκε για να γίνει ο εξωτικός παράδεισος της Λαχάινα, κόλαση. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε αστραπιαία στην πόλη των 12.000 μόνιμων κατοίκων και κατέκαψε τα πάντα.

Οι φλόγες «έτρεχαν» με ένα μίλι το λεπτό λένε οι Αρχές της πόλης προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία μέτρων και συντονισμού.

Οι μαρτυρίες επιζώντων είναι «καταπέλτης», καθώς λένε ότι έμειναν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα με τη φωτιά.
«Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, γύρω στα 50 – 65 μίλια την ώρα. Μυρίσαμε καπνό και είδαμε φωτιά στη φυτεία πάνω από τη Λαχάινα. Άρπαξα ένα λάστιχο, ανέβηκα στην στέγη για να πολεμήσω τη φωτιά. Ήρθε και η γυναίκα μου, προσπαθούσε και εκείνη, όμως η φωτιά μάς παγίδευσε. Πετάξαμε τα λάστιχα. Δεν πρόλαβα να πάρω ούτε το πορτοφόλι μου, το παραμικρό. Τρέχαμε προς το λιμάνι και οι φλόγες μας κυνηγούσαν».

Όμως ούτε στο λιμάνι μπορούσαν να σωθούν.

«Δεν μπορούσα να πέσω στη θάλασσα γιατί στο λιμάνι είχαν πάρει φωτιά τα σκάφη, διέρρεε πετρέλαιο και λάδια. Είχε πάρει φωτιά και η θάλασσα».

Πάνω από 1.300 άνθρωποι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Τρίτη που η φωτιά έσβησε την πόλη από τον χάρτη, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook