Χωρίς ρεύμα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα οι Παλαιστίνιοι, Εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Εκατόμβη νεκρών. Αγωνία για την τύχη των ομήρων που κρατά η Χαμάς

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ενώ έχει κοπεί το νερό και το ρεύμα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

To Ισραήλ κλείνει όλα τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Οχθη – Καπνοί πάνω από την Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα φυλάκια ελέγχου γύρω από την Ιερουσαλήμ, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, περιορίζοντας κάθε μετακίνηση, μεταδίδει το Al Arabiya, επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν καπνό να υψώνεται από τους λόφους γύρω από την Ιερουσαλήμ, μετά από πλήγμα με πυραύλους ή κομμάτια πυραύλων, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν στον ουρανό.

Ενα σπίτι δέχθηκε άμεσο πλήγμα στο Σντερότ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα.

Δείτε εικόνα live

Σειρήνες σε Τελ Αβίβ
Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι στη δεύτερη ακούστηκαν εκρήξεις που ίσως προκλήθηκαν από πυραυλικά πλήγματα ή από εναέριες αναχαιτίσεις.


Πάνω από 1000 νεκροί και 4000 τραυματίες – 130 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς
Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε 29 περιοχές του Νοτίου Ισραήλ, οι οποίες είχαν καταληφθεί νωρίτερα από Παλαιστίνιους μαχητές. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 800 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών και κατοικιών ηγετών της Χαμάς», όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Στο μεταξύ η Χαμάς ανακοίνωσε πως κρατά 130 Ισραλινούς στη Γάζα και πως πέντε έχουν σκοτωθεί από τις πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνονται τα θύματα από την αιματηρή σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κοστίσει τη ζωή σε 700 περίπου Ισραηλινούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.100. Από τα αντίποινα των Ισραηλινών, οι αρχές της Γάζας έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα 413 νεκρούς και 1.990 τραυματίες, πληροφορώντας επίσης και για 7 νεκρούς στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι τις επόμενες 24 ώρες να έχουν εκκενωθεί όλοι οι οικισμοί στην περιφέρεια της Γάζας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν στην περιοχή χιλιάδες στρατιώτες.
Η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς με τον πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αυτό που συνέβη στο Ισραήλ δεν έχει προηγούμενο και θα φροντίσω να μην επαναληφθεί».

Αίγυπτος: Σε στενή επικοινωνία με Ισραήλ και Χαμάς για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς, προσπαθώντας να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών και να διασφαλίσει την προστασία των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από ένοπλους Παλαιστινίους, δήλωσε δύο πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου σήμερα Δευτέρα.

Η Αίγυπτος έχει απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και στη Χαμάς να μην βλάψει τους αιχμαλώτους ώστε να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδοχικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη διαμεσολάβηση, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες για το ρόλο της στην επίθεση της Χαμάς
«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.
Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook